Zřizovatelé dětských skupin mohou požádat o příspěvek. Čas mají do září

Už od roku 2018 funguje dětská skupina v pražském Podolí. Nastoupit tam mohou i děti mladší tří let. "My přijímáme děti od 12 měsíců. Zásadní je i to, že přijímáme děti během celého roku," uvedla zřizovatelka dětské skupiny Little Heroes Daniela Celerýnová.

V této dětské skupině v Podolí se momentálně starají o 22 dětí. Kapacita je naplněná. "Moc rádi bychom rozšířili kapacity, ale bohužel jsme nenašli vhodné prostory, které by to umožnily," dodala.

Dětské skupiny mají suplovat nedostatečná místa v mateřských školách. S tím je totiž problém téměř po celé republice. "My provozujeme dětskou skupinu téměř pět let. S přípravami jsme začali v roce 2018, kdy jsme zjistili, že mateřská škola nedostačuje kapacitou. Máme kapacitu 12 dětí, nicméně stále jsme schopní do té dětské skupiny brát děti starší tří let, na ty dvouleté nám kapacita nestačí," uvedl starosta Panenských Břežan Martin Hakauf (Břežaňáci 2018).

[chooze:article;value:553640]

​"Velmi vážně uvažujeme o podání žádosti na ministerstvo práce a sociálních věcí ohledně zřízení dětských skupin. Kapacita těchto dvou dětských skupin by měla být maximálně 48 dětí s tím, že k tomuto kroku nás vedl fakt, že Národní plán obnovy už nepodporuje v takové míře obce do 3 000 obyvatel," řekla starostka obce Sedlnice Martina Petrlíková (ANO). Nově by měly obce garantovat místo v předškolních zařízeních pro děti starší tří let. Pokud by se to samosprávám nepodařilo, musely by rodičům platit zvýšené náklady na umístění dětí v jiných obcích.

Pomoci se spuštěním dětských skupin má nový dotační program ministerstva práce a sociálních věcí. Čerpat ale obce můžou i peníze z evropských fondů. "My vlastně tady nabízíme starostům obcí možnost vytvořit dětskou skupinu z Národního plánu obnovu, kde je vyčleněno sedm miliard korun na jejich zřízení," uvedla ředitelka odboru Národního plánu obnovy Petra Hájková.

Novelou zákona o dětských skupinách by se měla ve středu zabývat také vláda. Obsahovat by měla například sousedské hlídání dětí. "Jsem rád, že ta novela přichází, protože ona řeší několik věcí. Jednak ještě posunuje dál to, abychom zjednodušili tu administrativu kolem vykazování a financování. Zároveň ta novela přináší další důležitou věc, což jsou ty sousedské hlídací skupiny," okomentoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V Česku aktuálně poskytují dětské skupiny místa pro zhruba 27 tisíc dětí. Do mateřských škol jich pak chodí přibližně 370 tisíc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.