Zrušení rodných čísel vyjde na desítky miliard. Nahradí je delší identifikátor

Zlepšení ochrany osobních údajů. To je důvod, proč by rodné číslo mělo zmizet ze všech dokladů. Z občanských průkazů původně mělo být odstraněno v roce 2020. Termín se ale neustále posouvá. Teď do konce roku 2024.

"Bude to obrovský zásah do IT systémů, do celkové infrastruktury, i do procesů, takže z tohoto pohledu ty náklady jsou vlastně ještě konzervativně pojaté, protože to vlastně bude znamenat změnu všeho, zejména u těch významných korporací i u veřejných institucí," soudí manažerský poradce David Pirner.

Podle průzkumů se celkové náklady vyšplhají na více než 56 miliard korun. Většinu z nich bude muset vynaložit soukromý sektor.

[chooze:article;value:492639]

"Ty výdaje se evidentně budou pohybovat v desítkách miliard korun s tím, že se dotknou jak veřejné správy, tak soukromého sektoru, a v současné době to bude jeden z dodatečných výdajů, se kterým podnikatelské subjekty nepočítají," řekl ekonom Petr Studnička.

"Domnívám se, že tímto krokem vynaložíme pouze obrovské astronomické náklady, ale ten efekt, že by se zlepšil život lidí, bude nulový, takže nevím, proč se v této době zabýváme takto zbytečnou agendou," prohlásil ekonom Štěpán Křeček.

Rodné číslo by v budoucnu mohlo přestat sloužit jako identifikační údaj napříč všemi resorty. Například ve zdravotnictví by se mohlo přestat používat do roku 2030.

[chooze:article;value:477622]

"Za pojistný trh vidíme velké riziko v tom, že rušení rodných čísel znamená nenahrazení ho žádným jiným neměnným identifikátorem, to může také znamenat složitější komunikaci na stranu klienta, ale také ze strany státu na soukromý sektor," podotkla mluvčí České asociace pojišťoven (ČAP) Veronika Pilková.

Osobní údaje klientů jsou navíc podle odborníků chráněné už teď systémem GDPR.

"V praxi je pravda, že je třeba obměnit mnoho systémů. Ale to se děje průběžně. Mnoho úřadů a firem jsou na to dávno připraveny. Navíc se jedná o změnu, která je avizovaná už více jak deset let, byla tedy možnost se na ni připravit v rámci běžného životního cyklu a obměny software," vzkázal ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

[chooze:article;value:493570]

"Tím, že se to mnoho let odkládá, mnoho let se to posouvá, tak si myslím, že dnes na to není vůbec vhodná doba, ať už je to covidová doba, ať už je to doba, kdy tedy máme jednu z nejvyšších inflací v rámci Evropské unie," kritizuje poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Devíti nebo desetimístná čísla zavedená od roku 1954 má nahradit kód o 32 polích, který se nebude psát do žádného průkazu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.