Zrušte akci dezinformátorů, píše vědec Pekarové. Není to v mé moci, odpověděla

Pozornost upoutala konference, která se má za týden konat v budově Poslanecké sněmovny. Spolek SMIS-Lab tam plánuje pořádat seminář jménem Vakcinace proti onemocnění covid-19 – Současný pohled. Podle pořadatelů na něm mají vystoupit lékaři a epidemiologové, kteří budou hovořit zejména o očkování.

SMIS-Lab je však skupinou, která se řadí ke spolkům popírajícím účinnost očkování proti covidu. Podle nich vakcína přináší rizika, která nemohou vyvážit její pozitivní účinky. Stejně tak nevěří v účinnost protipandemických opatření, která podnikala tehdejší vláda.

Konání konference se setkalo s nevolí odborné společnosti. "Protagonisté této akce dlouhodobě rozšiřují antivaxerské misinformace a lži, například že očkování proti covidu-19 způsobuje neplodnost a výrazně snižuje počet narozených dětí," napsal v otevřeném dopisu adresovaném předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové a dalším vysoce postaveným politikům biochemik a imunolog Zdeněk Hel.

[chooze:article;value:526197]

Hel Pekarovou v dopise, který zveřejnil na sociální síti X, žádal, aby konferenci zrušila. "Konání této nevyvážené akce na půdě Poslanecké sněmovny poskytuje organizátorům zdání legitimity. Jedná se o účelové zneužití veřejné instituce pro propagaci zájmů skupin, jejichž činnost může způsobit celospolečenské škody," argumentoval Hel.

Odpověď Pekarové Adamové však Hela zklamala. Konferenci odpůrců očkování zakazovat nebude. "Není v mé pravomoci rušit akce, kterým dá jakýkoliv poslanec záštitu. V tomto případě jde o iniciativu Vladimíra Zlínského z SPD. O složení Sněmovny rozhodují voliči a je tudíž odrazem společnosti," odpověděla.

Zároveň však uvedla, že se spolkem ani jeho zásadami nijak nesouhlasí. "Pořadatelství konferencí i pozvaní řečníci jsou odpovědností konkrétních poslanců, nikoli Poslanecké sněmovny jako instituce," dodala Pekarová Adamová.

Imunolog Hel se však nevzdal. "Je možné, že tuto ostudnou konferenci nepůjde zastavit. Paní Pekarová Adamová i ostatní politici by se však měli od této akce dezinformátorů na půdě Poslanecké sněmovny otevřeně distancovat," prohlásil.

Covid v Česku slábne. Proti novým variantám se už dá očkovat (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.