Ztracená ponorka neprošla bezpečnostní kontrolou. Problémy měla už dříve

Týmy, které pátrají po ztracené ponorce, mají zřejmě první stopu. V oblasti, kde se ponorka, která mířila k vraku lodi Titanik, ztratila, zaslechly v pravidelných intervalech bouchání, informovala CNN. To se mělo ozývat zhruba každých třicet minut a zachytit se ho podařilo díky vypuštěným sonarům.

Bouchání bylo údajně slyšet i po čtyřech hodinách. Nové zprávy vychází z interní komunikace amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost, které si je prý jisté tím, že bouchání skutečně pocházelo z ponorky.

Ve ztracené ponorce se má nacházet i šéf OceanGate Stockton Rush. Právě tato společnost ponory k vraku lodi provozuje. Podle deníku The Sun ale vyšlo najevo, že už dříve čelila soudnímu sporu kvůli obavám o bezpečnost.

[chooze:article;value:509965]

Když její někdejší zaměstnanec David Lochridge požadoval přísnější bezpečnostní kontroly, vedení firmy ho mělo propustit. Ponorka podle něj nebyla schopná se potopit do takové hloubky, aby mohla sestoupit až k vraku lodi. Případ se měl v roce 2018 vyřešit mimosoudně.

Po roce se ukázalo, že ponorka navíc nesplňuje pravidla pro námořní operace, které vyžadují, aby "pronajatá plavidla byla klasifikována nezávislou skupinou". Tento systém má zajistit, že plavidla jsou navržena a postavena podle bezpečnostních předpisů.

Firma se ale hájí tím, že provedla více než 50 zkušebních ponorů. Už při jednom z prvních se ale vyskytl problém s baterií a při dalším ponoru mělo dojít k "mírnému poškození vnějších součástí". Další mise ale měly podle OceanGate proběhnout bez větších problémů.

Pátrací týmy hledají ponorku už od pondělí, kdy se ztratila v Atlantském oceánu. Na palubě mají být kromě Rushe další čtyři pasažéři, včetně miliardáře a dobrodruha Hamishe Hardinga. Ponor k vraku stojí zhruba pět milionů korun a trvá 10 dní. Vrak leží asi 3 800 metrů pod hladinou.

Boj o život sleduje celý svět. Záchranáři marně pátrají po ztracené ponorce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.