Ztratil jste naši důvěru, schytal to Fiala. Manželství pro všechny rozdělilo koalici

Poslaneckou sněmovnou prošel kompromisní návrh řešící sňatky homosexuálů. Ačkoliv šlo o návrh poslance z koaličního hnutí STAN Josefa Bernarda, nejzklamanější jsou z něj právě někteří vládní poslanci. Můžou za to pozměňující návrhy poslanců Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) a Heleny Válkové (ANO), který z něj odstranil adopce nebo možnost nazývat stejnopohlavní svazky manželstvím.

"Chtěli jsme manželství pro všechny. Byli jsme připraveni podpořit alespoň návrh, který názvem stále dělí lidi do dvou kategorií, ale dává jim rovná práva. To, co Sněmovna schválila dnes, bohužel není rovnoprávnost, jde jen o dílčí úpravu, která zůstala daleko za očekáváním většiny veřejnosti i naším," stěžuje si na sociální síti X hnutí STAN.

"Většina společnosti chce manželství pro všechny. Hodiny jsme racionálně argumentovali v jeho prospěch a podle toho i hlasovali. Přesto konzervativní většina Sněmovny plné narovnání práv nepodpořila. Proto nakonec zbyla jediná varianta, která práva queer lidí alespoň z části řeší a která má šanci projít i Senátem. Za Piráty ale trváme na tom, aby všichni měli stejná práva a povinnosti," postěžoval si pak předseda pirátů Ivan Bartoš.

[chooze:article;value:543901]

Ani šéfka další vládní strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nebyla z výsledku zrovna nadšená. "Jsem ráda, že se nám aspoň trochu podařilo splatit dluh, který jsme vůči nim měli, ale je to pro mě málo. Budu nadále bojovat za to, abychom slovo partnerství vyměnili za slovo manželství a přiznali všechna práva," napsala.

Fiala je spokojený, sklidil ale kritiku

Naopak předseda konzervativnější ODS a zároveň předseda vlády Petr Fiala byl s výsledkem spokojen. "Rozhodl jsem se podpořit návrh, který zlepšuje postavení stejnopohlavních párů, a to i vůči dětem, které společně vychovávají, a současně zachovává beze změn instituci manželství. Jsem rád, že tento návrh měl podporu většiny Poslanecké sněmovny," prohlásil.

Od mnoha (potenciálních) vládních voličů to ale schytal. "Mrzí mě to, zklamal jste mě," reagoval například starosta Tetína Matěj Hlavatý (STAN). "Pokud nechcete, pane premiére, dovést ODS až k hranici volitelnosti, přestaňte s těmi vašimi totálně bezpohlavními vyjádřeními k čemukoliv. Je mi z vás opravdu smutno," napsal dokonce k Fialovu vyjádření jeden z komentujících. 

[chooze:article;value:542090]

"Jakožto letitý volič pouze ODS jsem dnes měl dost. Hodně věcí se mi od vás nelíbilo, ale stále bych hlasoval. Po dnešku ne. Ve světě to již funguje několik let, a přesto se dnes někteří poslanci oháněli lživými výroky a fakty. To se nedalo sledovat. Dnes jste ztratili mladé voliče," varoval pak Fialu další z nich. 

Naopak někteří předsedu ODS podpořili. "Je to kompromis, všech stran ve Sněmovně. Hlavní je, že se narovnají práva všech, co se mají rádi, bez ohledu na pohlaví," tvrdí jeden z diskutujících. "Politika je o konsensu, toho dnes Sněmovna dosáhla, tak to má vypadat," přidal se další. 

Příznačné je, že se s premiérem výjimečně shodl i jeho hlavní kritik, předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "Narovnali jsme práva pro páry stejného pohlaví," napsal. "Takže rovná práva pro všechny a manželství zároveň zůstane svazek muže a žen," dodal následně.

Ani on si ale nenechal ujít možnost si do vládní koalice rýpnout. "Nakonec to ve Sněmovně zachránilo hnutí ANO se 66 hlasy pro, když z celé pětikoalice hlasovalo pro pouze 52 poslanců. Rozhádaná pětikoalice by to potopila. Ta se dokáže sjednotit, jen když jde o antibabiše," tvrdí.

Schvalují Češi manželství pro stejnopohlavní páry? Zeptali jsme se jich:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.