Zubař, kadeřnice i autoservis. Češi jezdí do Polska i za levnějšími službami

Když zubař, ke kterému Jan Kvak chodil v Orlové přes 30 let, odešel do důchodu, dalšího na Karvinsku nenašel. Ani jeden nové pacienty nebral. Na doporučení kamaráda si našel zubaře v Polsku.

"Přijdete tam bez objednání a hned se vás ujmou, a dokonce vám hnedka udělají ten zákrok," popisuje.

Za ošetření v Polsku zaplatil v přepočtu 36 tisíc korun. "Za vytrhnutí pěti zubů, dvě korunky, zrušení můstku, obtisky a mezizubní článek vzhledový," vyjmenoval pan Kvak.

[chooze:article;value:520611]

Ve srovnání s Českem prý ušetřil polovinu. Část peněz, které v Polsku utratil za zubaře, mu v Česku proplatí pojišťovna. "Refundace nákladů bude provedena do výše českých tarifů, je nutné počítat se spoluúčastí," řekla Elenka Mazurová, mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny.

Pacientů z Česka jezdí k polským stomatologům údajně tolik, že mnozí jsou v ordinaci až do sedmi večer. Například na klinice v Ratiboři už čeští pacienti tvoří polovinu klientely.

Kromě zubařů začínají nápor Čechů pociťovat také v polských kadeřnictvích. "Týdně máme odhadem tři až čtyři české klienty," říká majitelka kadeřnictví Anna Maderová.

[chooze:article;value:474022]

Objednat se přišla i Božena Moravcová. "Stříhání a barvení a vyfoukání stojí o dvě stovky až dvě stě padesát korun míň jak v Česku," vysvětlila.

Stanislav Susky si nechal v polském autoservisu vyměnit rozvodové řemeny. "Ušetřil jsem zhruba dva a půl tisíce korun," vypočítal.

"Český spotřebitel je zhruba o třetinu reálně bohatší než polský, takže v Polsku si prodejci nemohou dovolit účtovat české ceny," uvedl ekonom Petr Bartoň.

Na vzestupu je také dovolená v Polsku. Prodej pobytů podle cestovních kanceláří meziročně vzrostl o přibližně 50 procent. Kufr si už balí i paní Hana. "Objednali jsme si dovolenou v polských Tatrách, srovnatelný penzion v Krkonoších by nás vyšel jednou tolik," pochvaluje si.

Češi také s oblibou létají na dovolenou z polských letišť. Podle ekonomů to souvisí hlavně s tím, že tamní letiště si více konkurují. Také proto stojí letenky méně než v Česku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.