Zubař z Mostu inkasoval za úkony, které neprovedl. Z pojišťoven vymámil miliony

Vytrhnout zub nebo usadit novou zubní náhradu stojí tisíce korun. Většinu z této sumy zaplatí zdravotní pojišťovna. Zubař z Mostu toho využíval a pojišťovnám účtoval zákroky, které svým pacientům neprováděl.

Ernest Grlák to podle spisu dělal téměř pět let a zákroky psal na více než 400 pacientů. Vyšetřování a dokumentování podvodu policistům trvalo téměř dva roky. Na počátku vyšetřování byla pacientka, která se nestačila divit, když zubní náhradu skutečně potřebovala.

"Trestní oznámení podal rodinný příslušník jedné z pacientek, která zašla ke svému zubnímu lékaři s tím, že jí bude provedena zubní náhrada. A bylo zjištěno, že už tu zubní náhradu má vykázanou, ač ji ve skutečnosti neměla," popsal mostecký náměstek okresní státní zástupkyně Václav Richter.

[chooze:article;value:556384]

​Lékař vinu nezpochybňuje, na trestu se dohodl se státním zástupcem a soud už jen dohodu schválil. Prý měl nepořádek v kartotéce, zároveň ale přiznává, že podváděl. "Zodpovědnost přijímám, stalo se to, samozřejmě," reagoval odsouzený zubař Grlák.

Podle stomatologické komory lékař může dál ordinovat, komora mu licenci odebrat nemůže. "Obecně platí, že za stejný skutek, za který byl člen komory odsouzen, není možné jej disciplinárně postihnout, protože by se jednalo o dvojí potrestání za stejný skutek," uvedla mluvčí České stomatologické komory Veronika Dufková.

Podvody tohoto typu nejsou vůbec výjimečné. Třeba lékař z Plzeňska měl před lety za vymyšlené zákroky podle pojišťovny inkasovat 20 milionů korun. Trest nakonec nepadl, lékař v průběhu soudního řízení zemřel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.