Zubaři odmítají spolupráci s pojišťovnami. Přijdou si tak na víc peněz

Některé pojišťovny zaznamenávají nezájem zubařů uzavírat s nimi smlouvy. Prý se jim víc vyplatí fungovat jen na sebe. Pacienti u soukromých zubařů musí platit za každé ošetření ze své kapsy.

"Pokud stomatolog nemá zájem o smlouvu se zdravotní pojišťovnou, naše prostředky pro získávání nových zubních lékařů jsou velmi omezené. Přitom zdravotní pojišťovna má ze zákona povinnost svým klientům zajistit časovou a místní dostupnost zdravotních služeb," vysvětlila Jana Schillerová, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Pojišťovny platí stomatologům stovky milionů korun ročně. Třeba Všeobecná zdravotní pojišťovna, která má nejvíc klientů, loni vyplatila jen na agregovaných platbách přes 920 milionů korun. Jde o měsíční příspěvek za každého registrovaného pacienta. Po zavedení tohoto příspěvku prý pacientů přibylo.

[chooze:article;value:496851]

​Problém je podle komory i v nedostatečných úhradách. "Za prohlídku plus agregaci dostane ten zubař řekněme osm set korun. Teď jsme před soukromou klinikou v centru Prahy, která je relativně drahá a tady si zaplatí pacient tisíc dvě stě, takže se bavíme o tom, že kdyby těm zubařům přidali stovku nebo dvě na tu prohlídku, tak to funguje," řekl prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Česká republika má podle stomatologické komory nejvíc zubních lékařů za svojí historii. Aktuálně jich je kolem devíti tisíc, což je o 50 procent víc než před revolucí.

"Ministerstvo zdravotnictví pochopitelně vnímá současné problémy, které se v některých regionech vyskytují, a za tímto účelem se nám podařilo zřídit pracovní skupinu pro dostupnost stomatologické péče, která se touto oblastí zabývá. V nejbližší době by měla představit návrh možných opatření pro zlepšení dostupnosti hrazené stomatologické péče," vyjádřilo se ministerstvo zdravotnictví k problematice. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.