Zubaři ze zemí mimo EU by mohli pracovat v Česku. Vláda to ale nechá na poslancích

Cílem návrhu je usnadnit zapojení cizinců ze zemí mimo Evropskou unii do zdravotnictví. Jde zejména o zubaře z Ukrajiny. Nově by mohli pracovat pod dohledem jiného stomatologa. Proti záměru se ale postavil například prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Ten hodlá novelu v případě jejího přijetí napadnout u soudu. Kabinet by se nakonec k návrhu postavil neutrálně podobně jako většina ministerstev. „Vláda není přesvědčená o tom, že toto opatření povede k větší dostupnosti lékařské péče,“ sdělil na tiskové konferenci ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti) s tím, že se proto ministři nedohodli ani na kladném nebo záporném stanovisku. 

[chooze:article;value:537339]

Vláda podpořila také návrh na možnost snazšího vyrovnání neuhrazených odvodů na veřejné zdravotní pojištění. Podle Šalomouna by měl navazovat na takzvané milostivé léto. Pokud by se dlužníci přihlásili k úhradě dlužného pojistného, které už pojišťovna vymáhá exekucí, nemuseli by tak platit penále a exekuční náklady. 

Premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci také avizoval, že novou mluvčí vlády bude od 31. ledna Lucie Ješátková. Nahradí tak Václava Smolku, který bude řídit komunikační odbor Úřadu vlády. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.