Zubařské ordinace zdražují. Za běžné úkony si pořádně připlatíte

Vrtání zubů, zhotovení korunek nebo můstků. To jsou běžné lékařské zákroky, za které si teď lidé výrazně připlatí. Od loňského roku zubaři zdražili v průměru o pětinu. Za zdražování mohou mimo jiné rostoucí ceny materiálu a energií.

"Oba faktory na to rozhodně mají vliv, nicméně větší mírou ovlivňují zvyšující ceny náklady na materiály a rostoucí cena protetických výrobků ze zubních laboratoří," říká zubař Oleg Ridchenko.

[chooze:article;value:476094]

Za bílou střední výplň včetně vrtání teď zaplatí pacient v průměru 2 200 korun, vytržení zubu vyjde přibližně stejně, za návštěvu dentální hygieny zaplatíte zhruba 1 300 korun.

"Třeba metalokeramická korunka u nás stojí od devíti tisíc korun. U celoanatomické zirkonové korunky cena začíná od deseti tisíc korun," dodává Ridchenko.

"Ceny jsou právě velmi rozdílné, protože každá ordinace je musí počítat ze zákona podle složitého vzorce a záleží, jak lékař rychle pracuje," vysvětluje prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.  

[chooze:article;value:475576]

Kvůli vysokým cenám u zubařů lidé stále více upřednostňují levnější varianty zákroků, a to i za cenu horší kvality materiálů.

"Když lidé mají na výběr buď na pojišťovnu, nebo takzvaně nadstandardní ošetření, samozřejmě v dnešní době volí tu variantu na pojišťovnu, tedy základní,"  popisuje situaci ve své ordinaci zubařka Julie Kapitánová.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by se od nového roku měla změnit úhradová vyhláška tak, aby zajistila pro pacienty dvě preventivní prohlídky ročně zdarma.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.