Zubři se vrátili do lesů u Lipna. Snad založí stádo, doufají zoologové

Po skoro čtyřhodinové cestě přívěs se dvěma zubřími samicemi dorazil do rezervace u Lipenské nádrže. Převoz zvířat, která nejsou zvyklá na lidi, byl náročný.

"Jedete nějakých 70 až 80 kilometrů. Na dálnici pořád pomalinku. Kontrolujete zvířata, jestli jsou v pořádku. A jsme rádi, že jsme tady," říká David Sofron, vedoucí provozu Jihočeské ekofarmy.

[chooze:article;value:468805]

​První ze samic rozhodně na nic nečekala. Druhé se ale ven z přívěsu ze začátku moc nechtělo. V příštích týdnech přijedou na Lipno ještě další dvě samice z chomutovského zooparku a zubří býk ze středočeských Milovic.

Zoologové doufají, že divoká zvířata založí na Šumavě nové stádo. Pastva velkých kopytníků totiž podle vědců zvyšuje biologickou rozmanitost krajiny a přispívá k ochraně klimatu.

"Jsou to divoká zvířata, takže s nimi nic neděláme. Maximálně je kontrolujeme," uvádí Martina Beranová, vedoucí Jihočeské ekofarmy. Lipenská rezervace vznikla teprve nedávno. Je druhou v Jihočeském kraji a dvanáctou v České republice. Jejími prvními obyvateli se loni stali divocí koně.

"Nabízelo se to. Je to v programu České krajiny, tedy její udržování a obnova, což je v místech po golfových hřištích ideální," upozorňuje Beranová.

Zubři bývali nedílnou součástí české přírody, než je po první světové válce člověk vyhubil. Přežili jen díky chovu v zajetí. Zpátky do volné přírody se vracejí od 50. let minulého století.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.