Zvažte příměří, vyzval Orbán v Kyjevě Zelenského

"Požádal jsem prezidenta, aby zvážil, jestli by rychlé příměří nezrychlilo jednání o míru," uvedl na tiskové konferenci Orbán. Příměří by podle něj bylo časově omezené.

"Obecně se obsah našeho dialogu o všech dnešních otázkách může stát základem pro nový bilaterální dokument mezi našimi státy, dokument, který bude upravovat všechny naše vzájemné vztahy, který bude založen na zrcadlovém přístupu k bilaterálním vztahům mezi Ukrajinou a Maďarskem a umožní našim národům využívat všech výhod jednoty v Evropě," řekl Zelenskyj.

Na návštěvu se předseda maďarské vlády vydal den poté, co Maďarsko převzalo na půl roku předsednictví Evropské unie, informoval deník Financial Times. "Maďarské předsednictví si klade za cíl přispět k řešení výzev, kterým Evropská unie čelí. Moje první cesta proto vedla do Kyjeva," sdělil Orbán.

[chooze:article;value:562796]

Zelenskyj s Orbánem spolu před několika dny mluvili i na vrcholném summitu EU v Bruselu. Orbán je podle agentury Reuters nejbližším spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina mezi lídry zemí Evropské unie a od ruské invaze se často staví proti iniciativám EU na podporu bránící se země.

​Na začátku letošního roku trvalo představitelům EU týdny, než prolomili veto maďarského premiéra ohledně další pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur (přes bilion a čtvrt Kč). Maďarsko, které z Ruska odebírá většinu své ropy a plynu, nezabránilo ani přístupovým rozhovorům, které Evropská unie zahájila s Ukrajinou minulý týden.

Orbán a Babiš zakládají novou evropskou frakci. Chtějí suverenitu i boj s migrací (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.