Zvažte svůj podpis pod úsporný balíček, vyzvalo hnutí ANO prezidenta

Hnutí ANO kritizuje předložený návrh důchodové reformy. Jeho zástupci v úterý na Hradě představili své výhrady hlavě státu.

"Řekli jsme panu prezidentovi, a měli jsme pocit, že náš názor kvitoval, že není možné takto říct A, a neudělat B. My nemůžeme stavět jenom na tom, že se prodlužuje věk dožití. To je pravda, ale neexistují žádné analýzy, že se lidé dožijí tohoto věku ve zdraví," řekla po setkání šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Podle ní v návrhu už mělo být zahrnuto, kterých profesí se zvyšování důchodového věku týkat nebude. "Musíme mít jasně koncipované náročné profese, kterých se nebude týkat tento pozdější odchod do důchodu," uvedla Schillerová s tím, že Česko je průmyslová země a u některých profesích je pozdější odchod do důchodu nemožný. 

[chooze:article;value:529952]

​Kromě důchodů debatovali zástupci hnutí ANO s prezidentem také o státním rozpočtu a požádali jej, aby zvážil svůj podpis zákona o konsolidaci veřejných financí. Schillerová na brífinku zmínila, že na základě údajů od renomovaných ekonomů bude mít úsporný balíček v kombinaci s energetickým zákonem nepříznivý dopad na ekonomiku.

"Podle České národní banky propad HDP o minus 1,4 procenta, podle České bankovní asociace propad o jedno procento. Takže zhruba 77 až 107 miliard bude chybět ekonomice, což samozřejmě bude mít dopad i na příjmy," pronesla bývalá ministryně financí Schillerová. Podle ní "všechny kroky této vlády dusí ekonomiku". Na závěr však dodala, že je to prezidentovo rozhodnutí, zda se zákon rozhodne podpořit.

Důchodový věk

Kvůli projednání důchodové reformy přijal prezident na Hradě minulou středu ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Podle Jurečky současná vláda stojí před rozhodnutím, které se 30 let odkládalo, a nyní je proto nutné jednat opravdu rychle, aby další generace mohly žít kvalitní život. Řekl to na tiskové konferenci, která následovala po setkání s hlavou státu.

[chooze:article;value:529594]

​Odchod do penze se v Česku má řídit dobou dožití. Každý rok se důchodový věk stanoví lidem, kterým bude 50 let. Nejvýše by ročně mohl růst o dva měsíce. Nad hranici 65 let se tak jako první zřejmě dostanou lidé narození po roce 1972. Všechny změny týkající se reformy probral s hlavou státu a nyní čeká na její připomínky a podněty dalších z připomínkového řízení.

Jurečka je prý o důchodové reformě ochotný jednat i s opozicí, pokud budou její návrhy smysluplné. Zamezení zvyšování důchodového věku mezi ně ale podle Jurečky nepatří – populace stárne, lidé se dožívají vyššího věku a nejde to udělat jinak. Úprava týkající se náročných profesí se má doplnit dodatečně.

Důchodová reforma: Určující bude průměrný věk dožití. Předčasné odchody se zpřísní:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.