Zveřejnili datum další fáze války. Nejdřív Putinův projev, pak masivní invaze

Ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně 24. února, v den prvního výročí útoku na Ukrajinu, vystoupí se zásadním projevem. Měl by v něm shrnout dosavadní vývoj války se sousední zemí a vysvětlit, do jaké fáze se letos posune, píše portál Polsat News.

"Datum ještě není oficiálně potvrzeno, ale podle informátorů je výročí invaze nejpravděpodobnější," uvedla ruská opoziční novinářka Farida Rustamová s tím, že ve hře jsou i termíny 20. nebo 21. února.

Podle ISW bude po vystoupení šéfa Kremlu následovat masivní ruský útok na Donbas, který by měl Moskvě přinést definitivní kontrolu nad anektovanými ukrajinskými oblastmi.

[chooze:article;value:487512]

Kyjev už se na takový scénář připravuje. "Ukrajinští představitelé mají indicie, že Rusko v únoru nebo březnu provede rozhodující útočnou operaci," uvedl ISW.

Podle šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Andrije Jusova je ruská vojenská technika ve špatném stavu, a tak se pokus o zlom ve "speciální vojenské operaci" prý neobejde bez dalšího bombardování. Do akce má jít kromě profesionální armády i Putinova žoldácká Wagnerova skupina.

Putin údajně na jaře zaútočí na Ukrajinu i ze vzduchu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.