Zveřejnili první předpověď na zimu. Meteorologové se bojí nejhoršího

Do zimy zbývá ještě spousta času, i tak ale mohou meteorologové aspoň částečně odhadnout, jak bude vypadat letošní zima. Vychází přitom z trendů, které dlouhodobě pozorují u počasí. I kvůli tomu moc dobré zprávy pro ty, co se těší na bílou zimu, nemají.

V Česku by totiž podle předpokladů měla být zima spíše mírná. "Zapadala by tak do období klimatické změny, kde se průměrné měsíční teploty neustále zvyšují. Jedním z možných přispěvatelů ke skleníkovým plynům, které planetu ohřívají, může být i obrovské množství vodní páry, které se do ovzduší dostalo po výbuchu podmořské sopky Tonga v polovině ledna 2022," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:555753]

I přesto však zima může ještě překvapit. "Zimním počasím u nás však může zamíchat polární vortex. Ten během zimního období slábne kvůli nárůstu teploty a tlaku ve stratosféře. To může vést až ke kolapsu polárního víru a uvolnění studeného arktického vzduchu do Evropy," vysvětlila Honsová.

Tím by se mohly do Evropy v zimě náhle přihrnout zimní kalamity nebo obzvláště nízké teploty. V takovém případě by pak šlo spíše o krátkodobé výkyvy.

V Česku to jako v zimě na některých místech připomínalo ještě minulý měsíc. Připomeňte si dubnové kalamity:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.