Moderní bydlení

Zveřejnili seznam nejlepších zemí pro život. Vede Švýcarsko, Česko pohořelo

Nová studie portálu Schengen Visa Info se zaměřila na život v zemích, které jsou součástí schengenského prostoru. Práce se primárně týkala toho, jaká země je pro Američany ideální k přestěhování se. Výzkum proto analyzoval například znalost angličtiny v daných zemích, ale zaměřil se i na obecné faktory jako kvalitu zdravotní péče, hrubý příjem či finance, které občanům zůstanou po zaplacení všech nákladů. 

Nejlépe dopadlo Švýcarsko, a to zejména z důvodu nejvyššího skóre ve zdravotní péči a finanční flexibility. Celkové skóre, které Švýcarsko získalo, bylo 70,28 bodu. Druhou nejlepší zemí na přestěhování se je Norsko, které také vyniká svou zdravotní péčí a znalostí angličtiny, ale skončilo až o 13 bodů za Švýcarskem (57,66 bodu).

Na třetím místě v těsném závěsu skončilo Dánsko (56,81) s druhým nejvyšším skóre za finanční flexibilitu. Na čtvrtém a pátém místě jsou Island a Švédsko díky kombinaci znalosti angličtiny a stabilního systému zdravotní péče. 

​"Skandinávské země a Finsko mají v tomto žebříčku nejvyšší skóre díky svému systému zdravotní péče, což je něco, co Američané oceňují. Navíc Skandinávci a Finové často hovoří plynně anglicky, což je pro Američany výhodou," vysvětlil odborník na globální cestování a cestovní ruch Behar Sadiku.

Konec žebříčku

Na posledním, 28., místě skončilo Slovensko. To získalo celkové skóre pouhých 19,11 bodu. V porovnání s prvním Švýcarskem přitom dosáhlo na lepší hodnocení za znalost angličtiny (33,14 bodu) a Slováci byli hodnoceni také jako přátelštější, ale v porovnání kvality zdravotní péče získali pouze 7,31 bodu, zatímco Švýcarsko 100 bodů. Web Topky.sk výsledky ohodnotil slovem "hanba".

Česká republika se v žebříčku umístila jen o něco málo lépe. Celkových 22,69 bodů jí určilo 23. pozici. Dolů Česko srazily především kategorie týkající se znalosti angličtiny, zdravotnictví i finanční stability. Naopak plusové body získali Češi za přátelskost vůči Američanům.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.