Zvířata válčí o jídlo v zahradách. Ježci útočí, perou se i lišky s kočkami

Vědci z britských univerzit v Nottinghamu a Brightonu studovali chování divokých (či zdivočelých) masožravců v blízkosti lidských obydlí. S překvapením zjistili, že se na zahradách u domů často scházejí kočky, lišky, jezevci či ježci a tvrdě bojují o jídlo, které tam lidé úmyslně či neúmyslně nechali.

"Agresivní a bojácné chování bylo velmi časté. Naopak málokdy se stávalo, že by na sebe zvířata nereagovala," uvádí vědci z University of Brighton ve svém komentáři ke studii. Nějakou formou souboje skončilo přes 50 % setkání. Jejich nejčastějším vítězem byl jezevec, který je v britských městech poměrně běžným návštěvníkem.

Velmi cílevědomí ale byli i ježci, kteří podle vědců vykazovali až překvapivě agresivní chování. Často od zdroje potravy dokázali vytlačit i o poznání větší zvířata, jako jsou kočky. Ježci byli také velmi agresivní mezi sebou navzájem. Soubojem skončila více než polovina jejich setkání, což bylo nejvíce ze všech zvířat.

[chooze:article;value:492315]

Pokud jde o dva rozdílné druhy, pak prý největší rivalita panuje mezi liškami a kočkami. Pustily se do sebe ve více než třech čtvrtinách případů. Většinou vyhrály kočky.

"Potrava poskytovaná lidmi může divokým zvířatům pomoci s přežitím. Může ale také přitahovat zvířata k sobě, což pak vede k soupeření, zraněním a útokům mezi nimi," popisuje Dawn Scott z Nottingham Trent University. "Musíme porozumět tomu, jak setkání zvířat ve městech ovlivňuje jejich chování, abychom při jejich případném přikrmování mohli předcházet těmto rizikům," dodal.

[chooze:article;value:491167]

Výsledky britské studie jsou podle Ondřeje Sedláčka z Katedry ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy do značné míry platné i v Česku. "Podobně jako v Británii najdeme v českých městech ježky a kočky. Čím dál více do měst pronikají také lišky. Například Praze jsou už téměř všude," vysvětlil.

"U nás, na rozdíl od Británie, nejsou ve městech jezevci. V českých městech jsou ale zase kuny skalní, které v Británii chybí. Jejich interakce s ostatními zvířaty ale u nás nikdo nestudoval," doplnil. Varoval také, že změny v soužití zvířat může přinést rostoucí populace mývala, který je v Evropě považován za invazní druh.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.