Zvýšení cen a žádný strop. Na silvestra se některým lidem elektřina rázně prodraží

"Dnes jsem dostal tento ceník. Všechny energetické firmy si jistě slušně vydělávají a teď mnohem víc. OK!" zlobí se klient E.ONu Stanislav. Minulý týden mu přišel nový ceník elektřiny u E.ONu a on se nestačil divit. Jeho odběrné místo je v Jihočeském kraji.

Nynější ceny elektřiny, jak jsou zmíněné v mailu od dodavatele, končí 30. prosince. Na silvestra se pak rapidně zvednou, 1. ledna naopak klesnou kvůli zastropování. Například při sazbě D 01d je cena za 1 MWh 30. prosince 3 767 korun, na silvestra 6 801 korun a od 1. ledna 6 050 korun.

Na ceník se můžete podívat zde:

​"Je to ukázka absolutního zvěrstva, protože předpokládají, že na silvestra se slaví a sedí dlouho do noci, svítí se, hraje hudba a televize a podobně, tak proč si nevydělat víc na bezbranných odběratelích," kritizoval Stanislav.

[chooze:article;value:476843]

​Podle E.ONu je vysvětlení prozaičtější. "Platnost nových ceníků jsme stanovovali v předstihu a nezávisle na konečném rozhodnutí vlády o zastropování cen a vzhledem k procesům, které jsou s tímto úkonem spojené, už nebylo možné termíny sladit tak, aby se zcela překrývaly. Ve faktuře tedy klienti uvidí dvě obchodní ceny – jednu standardní (nezastropovanou), která odpovídá spotřebě 31. 12. 2022 a která je jen o něco málo vyšší než zastropovaná, a druhou zastropovanou, která následně platí od 1. ledna 2023," vysvětlil mluvčí E.ONu Roman Šperňák.

"Ač neradi, museli jsme od přelomu roku vzhledem k situaci na trzích s energiemi přistoupit k úpravám našich standardních ceníků. Naše zákazníky, kterých se změna dotýká, od listopadu podrobně a transparentně informujeme. Informace k nim proudí kanály, na které jsou zvyklí (dopisem, e-maily, SMS zprávami, mobilní aplikací Energie24 nebo zákaznickým portálem Energie24), a připravené jsou pro ně i speciální stránky Ceny energií | E.ON (eon.cz), kde najdou všechny potřebné informace. Díky naší nákupní strategii se nám daří nepřenášet na naše zákazníky aktuální situaci na trhu v plné výši, ale pouze částečně," uvedl Šperňák.

Podívejte se na reportáž TV Nova o zdražování energií:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.