Zvýšením platů to nekončí. Lékaři od ministra dostali kontroverzní příslib

Lékařská služba v nemocnici totéž jako služba v ozbrojených silách země. Ve hře je možnost výsluh pro další profesi. Součástí plánované dohody se zdravotníky, která má odvrátit protest a hromadné výpovědi z přesčasů, však není.

Výslužné by mohlo být součástí, jak informuje web lidovky.cz, nového zákona o odměňování zdravotníků. Vše je podle ministerstva zdravotnictví zatím ve stadiu úvah.

​"Při jednání, která měla odvrátit protesty zdravotníků, toto bylo naprosto okrajovým tématem. A jde jen o jednu z mnoha věcí, které jsou rozjednané a budeme o nich ještě mluvit," říká pro TN.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

[chooze:article;value:531746]

Možnost výsluh není zásadním tématem ani pro Moniku Hilšerovou, mluvčí Sekce mladých lékařů České lékařské komory, která s ministerstvem o přesčasové práci zdravotníků vyjednává.

"Toto téma bylo návrhem Lékařské odborové komory. My jako mladí lékaři jsme spíše volali například po usnadnění dalšího vzdělávání lékařů. Téma výsluh ale zatím moc diskutované není, protože důležitější je například zákoník práce," vysvětluje pro TN.cz Hilšerová.

[chooze:poll;value:929065e05c7267d9485dfb1daa2a543c0af295b0;layout:tn_nova]

​Mladí lékaři očekávají, že návrh smlouvy s ministerstvem, jež má odvrátit protesty zdravotníků, obdrží ve středu odpoledne, dokument by se měl podepisovat v pátek. Podle mluvčího resortu Jakoba v něm ale žádné ujednání o výsluhách nebude.

Lékaři dostanou navíc až 15 tisíc. Dohodu mají podepsat v pátek (5/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.