Zvyšování penzí se zpomalí. Pavel přes výhrady zákon podepsal

České důchody čekají velké změny. Prezident Petr Pavel v pátek podepsal novelu, která zpřísní pravidla pro předčasné penze a zpomalí pravidelné zvyšování důchodů. Své rozhodnutí zveřejnil na webových stránkách Hradu.

"Novela zákona o důchodovém pojištění obsahuje řadu potřebných kroků a je třeba ocenit vůli a ochotu nastalé problémy důchodového systému řešit," uvedl Pavel. "Jak se zřetelně ukázalo v období vysoké inflace let 2022 a 2023, je potřebné přepracovat i pravidla pro mimořádnou valorizaci důchodů. Stejně tak je potřeba průběžně upravovat podmínky pro odchody do předčasných důchodů," dodal.

Změny podle něj ale v tomto ohledu nejsou dostatečné. "Novela upravuje mimořádné valorizace důchodů způsobem, který by v případě dalšího inflačního výkyvu vedl k fiskálně nákladnějšímu řešení, než je dnešní a přitom nevyhovující režim, což vyplývá i ze samotné důvodové zprávy. Paradoxně to vede ke konfliktu se základním cílem vlády, tj. dosažení pokroku na poli fiskální konsolidace," poznamenal prezident.

[chooze:article;value:520354]

Ideální by podle něj bylo najít způsob, kterým by se v období nadměrné inflace zvyšovaly penze stejným tempem jako mzdy. 

Problémy má i se změnami v předčasných důchodech. "Je problematická náhlost zkrácení doby nejdřívějšího možného odchodu do předčasného důchodu z pěti na tři roky před standardním důchodovým věkem. V kombinaci s extrémně krátkým (de facto nulovým) rozdílem mezi termínem platnosti a účinnosti novely zákona může tento postup zakládat v inkriminované části populace nadměrnou nerovnost v přístupu k institutu předčasných důchodů," upozornil.

"Nadto existuje nemalé riziko, že návrh nevalorizovat procentní výměru u nově přiznaných předčasných důchodů do doby, než důchodce dosáhne standardního důchodového věku, povede k nezamýšleným negativním sociálním efektům, zejména pokud by ekonomika opět čelila vyšší inflaci," sdělil zároveň prezident.

[chooze:article;value:519799]

Své výhrady osobně řekl ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) i premiérovi Petru Fialovi (ODS). "Zároveň apeluji obecně na respektování lhůty, kterou mi k posuzování zákonných předloh dává Ústava ČR," prohlásil.

"Vítám rozhodnutí prezidenta Pavla podepsat novelu o důchodovém pojištění. Jako vláda chceme těmito změnami především docílit toho, aby důstojné důchody pobírala nejen současná, ale i budoucí generace. Jsme zodpovědní za udržitelnost důchodového systému. Podle toho jednáme," okomentoval páteční podpis Jurečka na sociální síti X.

Rozhodnutí prezidenta okomentoval politolog Lukáš Valeš z Newton University. Podívejte se na rozhovor:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.