7 důvodů, proč by měly být ETF i ve vašem portfoliu

Diverzifikace portfolia

ETF nabízí efektivní řešení pro diverzifikaci portfolia, aniž byste museli vybírat konkrétní akcie či dluhopisy. Zahrnují přitom řadu různých odvětví, máte tak z čeho vybírat. Nákup jednotlivých akcií či jiných aktiv je časově a obchodně mnohem náročnější, často i stojí víc. Pokud tedy hledáte co nejefektivnější způsob, pak se vyplatí investování do ETF s XTB.

Jednoduchý prodej

Prodej jiných aktiv může být ošidný – mnohdy předem neznáte přesnou cenu, kterou dostanete. Záleží na řadě faktorů. Oproti tomu prodej ETF je poměrně jednoduchý – cena se mění v průběhu dne, můžete si tak snadno vybrat tu, která je pro vás ideální a prodat aktiva ve vhodnou chvíli. Fondy na burze mají zpravidla vyšší likviditu, na trhu je mnoho kupujících a prodávajících a rozdíl mezi nabídkou a poptávkou bývá malý.

Nižší poplatky

Nákup ETF je zpravidla součástí pasivní investiční strategie. Nevyžaduje tolik pozornosti a práce, s tím souvisí i nižší poplatky. Pro srovnání aktivní investování je náročnější, vyžaduje neustálé překonávání trhu a mnohdy vyžaduje více poplatků – například za vklady a výběry, ale i nečinnost.

Transparentnost

U většiny ETF máte denně přehled o jejich podílech. Případně se nabízí polotransparentní ETF – jde o aktivní investování v kombinaci s výhodami klasických Exchange Traded Funds. U těch je kompletní portfolio většinou odhalováno měsíčně nebo čtvrtletně.

Počáteční investice

Značnou výhodou je, že při nákupu fondů obchodovaných na burze není nutná žádná minimální investice. Nepotřebujete tedy spoustu financí, abyste si ETF mohli pořídit. Platíte totiž pouze za aktuální tržní cenu vybraného aktiva, plus případné poplatky.

Reinvestování

Můžete využít benefit v podobě automatického reinvestování dividend. Jde o ETF v akumulační variantě, s tím vám odpadne spousta starostí. Nemusíte totiž sami sledovat dividendy a opětovně je nakupovat. Díky tomu se vyhnete také dodatečným transakčním nákladům.

​Průměrný výnos

Pro některé investory nejsou Exchange Traded Funds atraktivní. Nelze z nich totiž vydolovat obří výnosy. Ty lze zpravidla získat jen prostřednictvím aktivní strategie, jenže ta ve většině případů není úspěšná. Pokud tedy chcete investovat dlouhodobě, pak jsou tyto fondy ideální volbou. Ve výsledku zhodnotíte své peníze, lze to tedy považovat za úspěšnou investici. I to je jedním z důvodů, proč by ETF neměly chybět i ve vašem portfoliu.

Proměnlivost cen

Investování do těchto fondů přináší i určitá rizika. V některých případech může být problémem proměnlivá cena, která se mnohdy rapidně mění v průběhu jediného dne. Řada investorů má dlouhodobý plán, investují například na 10 až 15 let. Jenže když se během několika hodin cena výrazně změní, může to podnítit emotivní obchodování. Pod vlivem emocí učiníte rozhodnutí, které se v dlouhodobém horizontu nevyplatí. Ovšem pokud si dokážete zachovat chladnou hlavu, proměnlivost cen vás ve výsledku nemusí trápit.

Rizikovost

Obecně je investování do ETF poměrně bezpečné, ovšem u některých fondů může být naopak nebezpečné. A to v případě, kdy index zahrnuje společnosti z neperspektivního odvětví. Proto je důležité si vždy předem rozmyslet, zda lze u vybraného fondu předpokládat dobrou budoucnost. Rozmanité možnosti a skvělé služby nabízí XTB.

Tento článek má pouze informativní charakter, nejedná se o investiční poradenství.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.