Schwarzenberg bude mít poslední rozloučení na Pražském hradě. Stanovili datum

 "Karel Schwarzenberg si přál, aby se rozloučení v Praze konalo v kostele Nejsvětějšího Salvátora v pražské akademické farnosti, kam pravidelně docházel na bohoslužby, ale rodina se rozhodla jinak, protože byť náš kostel je velký, tak by nepojmul zdaleka všechny ty, kteří by na tu mši chtěli přijít," sdělil TN.cz kněz Tomáš Halík. Pražský obřad se podle něj odehraje v sobotu 9. prosince v katedrále svatého Víta a mši bude sloužit arcibiskup Jan Graubner.

Bývalý ministr zahraničí zemřel v neděli ve věku 85 let ve Vídni. ​"Během obřadu budou respektovány i jeho přání ohledně hudby, které napsal velmi podrobně," sdělil Halík, který bude na mši kázat. Doplnil, že detaily bude ještě upřesňovat po konzultaci s rodinou. 

[chooze:article;value:529235]

Ještě před oficiálním rozloučením v Praze by mělo proběhnout i takzvané requiem ve Vídni. "Předpokládám, že bude ve vídeňské katedrále, requiem bude ale také na Orlíku," sdělil Halík. Podle očekávání tak proběhne více obřadů, první bude zřejmě ve vídeňské katedrále svatého Štěpána. O tom, zda bude jeho pohřeb i se státními poctami budou diskutovat nejvyšší ústavní činitelé v úterý večer na společné schůzi.

Sám Karel Schwarzenberg si přál být být pochovaný na zámku Orlík v jižních Čechách v rodinné hrobce. K místu se často hlásil, protože tam strávil dětství a jako hrdý Jihočech se po sametové revoluci podílel na jeho kultivaci. Právě tam podle informací TN.cz také naposledy spočine. Pohřeb ve Schwarzenberské hrobce tam proběhne jen v rodinném kruhu. 

Na Schwarzenberga vzpomíná i Rakousko. Prezident mluví o velké ztrátě: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.