Rozdával konopné masti. Bývalý mistr Evropy dostal 15 let, zabaví mu i dům

V rodinném domě bývalého mistra Evropy nedaleko slovenské Hlohovky našli policisté před dvěma lety 14 kilogramů sušené marihuany v hodnotě 114 tisíc eur (zhruba 2,7 milionu korun), informují tvnoviny.sk.

Muž nepopřel, že marihuanu pěstoval, ale tvrdí, že ji neprodával. Podle vlastních slov z ní vyráběl léčivé mastičky pro onkologické pacienty, které rozdával zdarma.

"Já jsem nikomu neublížil, nikoho jsem nezabil," hájil se Josef Šipoš zhruba před rokem a půl. Tehdy byl verdikt soudu 20 let vězení a propadnutí majetku odsouzeného ve prospěch státu.

[chooze:article;value:450057]

​Obžalovaný se ale proti rozsudku odvolal. A stejný krok plánuje i nyní. Tvrdí, že soud chce nechat zabavit rodinný dům, který nepochází z trestné činnosti. Darovali mu ho rodiče, kteří nyní spolu s jeho synem mají přijít o střechu nad hlavou.

Rozsudek podle portálu SME kritizuje parlamentní strana Svoboda a Solidarita (SaS) i mimoparlamentní Progresivní Slovensko (PS). Poslanci poukazují na to, že muž byl odsouzen nebývale tvrdě za výrobu léčivých mastí. Opětovně hovoří o potřebě dekriminalizace marihuany.

"Všichni cítíme, že není spravedlivé, aby člověk dostal za pár marihuanových cigaret vyšší trest než vrah, mafián či zkorumpovaný soudce," prohlásil místopředseda strany Martin Hojsík.

Strana SaS tvrdí, že takové nepřiměřené trestání je nepřijatelné, a to zejména ve srovnání s tresty například za vraždu nebo zabití. Její poslanci chtějí proto v parlamentu předložit pozměňovací návrh k novele trestního zákona, aby nebylo trestné držení ani sebemenšího množství marihuany. Zástupci také chtějí, aby soudci museli přehodnotit již případy, v nichž už rozhodli, což by se týkalo i Šipoše.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.