Sesuv půdy v Rychnově silně poškodil dům. Muž s pěti dětmi přišel o domov

V Rychnově nad Kněžnou v Krocínově ulici došlo k sesuvu půdy, který silně poškodil přilehlý dům. Podle hasičů se svah sesunul ve čtvrtek před polednem. Nikdo se nezranil, obyvatelé domu ale nejspíše přišli o střechu nad hlavou. Případem ze zabývá i policie.

"Jsou tam silně popraskané zdi a je to popraskané i zevnitř. Vzhledem ke stavu objektu jsme neprováděli ani žádné pažení či výztuhy. Skutečně to vypadá, že dům bude muset být zdemolován. To ale bude záviset ještě na odborném posouzení," sdělila ke škodám mluvčí hasičů Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

[chooze:article;value:489853]

"Hasiči místo zabezpečili, opáskovali jej, aby se tam nedostaly civilní osoby a nedošlo ke zranění. Z poškozeného domu také vynesli obyvatelům domu některé nezbytné věci, aby mohli fungovat v nějakém náhradním ubytování," dodala Götzová.

O rodinu se zatím postará město. "Nouzové bydlení má pán zajištěno, protože jsou tam i nezletilé děti. Máme byt, který slouží pro lidi, kteří se ocitnou v nouzi, například při živelních katastrofách. Pán si ho teď převzal," řekl po poledni pro TN.cz vedoucí odboru sociálních věcí Rychnova nad Kněžnou Josef Šimerda.

Podle obyvatele domu Petra Stibora to není poprvé, co zeď spadla. "Poprvé to bylo 12. dubna 2021. To tam byla ještě stará pískovcová zeď. V listopadu postavili novou zeď. I ta teď spadla a zničila celý barák," řekl pro TV Nova.

[chooze:article;value:490306]

Kromě Stibora v domě v době sesuvu nikdo nebyl. Všechny tři nezletilé děti byly naštěstí ve škole nebo ve školce, dvě dospělé pak v práci. Jako vdovec se o ně stará sám. "Slyšel jsem nějaký rachot, a když jsem vyběhl ven, tak už byla zeď dole. Zničilo to celou kuchyň i obývák," popsal Stibor neštěstí.

Podle stavebního povolení dům nad někdejší zdí i zeď samotná patří bývalému starostovi Rychnova Jiřímu Roklovi. Reportéři TV Nova se jej pokusili oslovit se žádostí o vyjádření, nepodařilo se jim ho ale zastihnout.

Proč zeď spadla, zatím není jisté. "Velmi často bývá příčinou neodborná činnost majitelů či stavebníků, například zásahy do svahu, úpravy v okolí opěrné zdi či stavby a tak podobně. Problémem může být i zanedbaná péče, zejména o odvodňovací systém, či přetížení okolí nebo svahu samotného, například nevhodným umístěním materiálů. Většinou jde pak o více faktorů, které vedou ke ztrátě stability," říká Josef Jettmar z Fakulty stavební ČVUT.

[chooze:gallery;value:30420]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.