Čeština je těžký jazyk, budu se snažit dál, říká britský velvyslanec Field

Britský velvyslanec Matthew Field na sebe v lednu upozornil kampaní Jsem tu novej a od té doby se těší velké přízni české veřejnosti. Field byl podle jeho slov neuvěřitelně šťastný, když pozici velvyslance v Česku získal. "Je to velmi žádaná role a důležitá práce. Cítím tu zodpovědnost, že se ujímám péče o tak důležitý vztah. Pojí nás dlouhá historie, ale máme toho i hodně před sebou," řekl Field k česko-britským vztahům.

Před cestou do Česka se začal v rámci přípravy na novou roli učit česky. Četl české knihy, díval se na české filmy a poslouchal českou hudbu. Některé svoje oblíbené snímky a knihy sdílel s uživateli sociální sítě X, kteří jej okamžitě zahltili dalšími tipy na díla, která mu nesmí uniknout.

[chooze:article;value:503301]

​Každý týden má prý oblíbený jiný film. "Obecně preferuji ty, které mi pomohou pochopit historii. Nedávno jsem byl v Kersku, tak jsem se musel podívat na Slavnosti sněženek, a myslím, že je to skvělý film, který vám toho hodně řekne o té době," uvedl Field.

Kromě české kultury Field objevuje i českou gastronomii. "Naštěstí jsem pivař, pivo je můj nápoj, takže jsem tu správně," prozradil na sebe Field, který dle fotografií z Kerska na jeho sociálních sítích už stihl ochutnat i některá typická česká jídla.

Sociální sítě

Právě sociální sítě dle svých slov používá rád proto, že tam může mluvit s lidmi a lidé mohou mluvit s ním. "Snažíme se být velmi autentičtí a neděláme to jen pro to, že je to zábava, ale protože chceme ukázat, jak komunikujeme. Chceme být otevření," řekl Field ke stylu, jakým nyní britští velvyslanci komunikují se světem.

Britům, ale i lidem mimo království podle Fielda stále chybí královna Alžběta II., od jejíž smrti uběhl již rok. "Byla takovou konstantou našich životů, životů všech po celé generace, takže nám opravdu chybí a stále cítíme její odkaz," vysvětlil Field a dodal, že měl velké štěstí se s ní setkat při jmenování do funkce velvyslance Bosny.

[chooze:article;value:521449]

Král Karel III.

Karla III. považuje za nejlepšího a nejpřipravenějšího člověka na roli nástupce trůnu. "Připravoval se na ni celý svůj život, což pro nás bylo dost uklidňující. Byl společností přijat velmi rychle," vzpomínal Field. Panovník se prý momentálně na návštěvu České republiky nechystá.

Britský velvyslanec mluví mnoha jazyky. Nyní jej ale zaměstnává právě čeština. "Snažím se naučit česky, snažím se, ale je to těžký jazyk. Možná nejtěžší, který jsem se učil. Výslovnost je náročná, náročná," řekl Field česky s přízvukem a už v angličtině dodal, že se bude snažit dál.

Na rozhovor v originálním znění se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.