Systém přihlášek na střední školy už funguje. Vše jsme opravili, říká Cermat

Vyplnit elektronický formulář a vložit přílohy takhle jednoduché mělo být podání přihlášek na střední školy. Jenže systém nefungoval.

"Snažili jsme se udělat maximum, bohužel se ukázalo, že se nepodařilo v rámci těch testů odchytit jednu chybu," řekl ředitel společnosti Cermat Miroslav Krejčí.

"Je možná stále lepší, že se na tu chybu přišlo před spuštěním toho systému, než aby se to stalo později a poškodilo to uchazeče a celou agendu," sdělil ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

[chooze:article;value:538261]

​Vše je ale podle Cermatu na dobré cestě, testy proběhly, a žáci a jejich rodiče tak mohli začít přihlášky podávat elektronicky v pátek večer. Předtím šlo vyplňovat přihlášky jen na papíru. Od toho ale Cermat odrazoval, zvýšilo by to totiž administrativní zátěž jednotlivých škol. "Ideální bude, když lidé počkají a potom podají přihlášku tak, jak předpokládali," uvedl Krejčí.

"Když ji podají papírově, tak se tím problém vůbec neřeší. Je potřeba si uvědomit, že papírové přihlášky do toho systému zapisuje škola a ve chvíli, kdy ten systém neběží a nefunguje a když nám přinesou přihlášky, tak jen ten problém přenesou jinam," řekl předseda Unie školských asociací ČR Jiří Zajíček.

Žáci mají na podání přihlášek čas do 20. února. To, jestli se termín kvůli nefunkčnímu systému prodlouží, by mělo ministerstvo školství projednat v příštím týdnu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.