Část Evropy sužují vedra. Hitem léta se proto stává "chladná" dovolená

Ve výšce 1603 metrů nad mořem byla v sobotu teplota 18 stupňů nad nulou. Oproti Polabí nebo jižní Moravě to je příjemná změna. Naše nejvyšší hora připomínala mraveniště. A to přesto, že kvůli větru nejezdila část lanovky mezi Růžohorkami a Sněžkou, takže bez pořádného zapocení se výšlap stejně neobešel.

Také v Josefovském podzemí se příjemně ochladíte. Rozdíl teplot oproti venku je 20 stupňů Celsia. Stabilní teplota je tam kolem 12 stupňů. Prohlídka 1,5 kilometru dlouhého okruhu obranné pevnosti z 18. století trvá hodinu. "Paráda, chládek, venku je to na padnutí. Odsud jdeme k vodě, tady je to ale super," libovali si návštěvníci.

Ještě chladněji bylo na Sibiři. Právě tak se nazývá soutěska v Teplických skalách. Byly roky, kdy tam o prázdninách roztával sníh jako na posledním místě u nás. Ani v sobotu tam teplota nevystoupala nad deset stupňů.

[chooze:article;value:563531]

A pak tu máme opačný extrém – na hradě Košumberk se do rytířského turnajového klání na přímém slunci pustili šermíři. Je jasné, že rytířské souboje se neobejdou bez výstroje, která před údery meče sice ochrání, ovšem připomíná spíš zimní oblečení.

"Mám na sobě prošívanici, což je vlastně taková zimní bunda, na tom ještě tak 20 kilo zbroje," popisuje šermíř Matyáš Kubíček. "Je v tom trochu teplo, ale zvládáme to skvěle," přidal se jeho kamarád Ondřej Ryšavý. "Je to takové maso ve vlastní šťávě," dodává Kubíček.

Dovolená na severu

Právě kvůli vysokým teplotám v tuzemsku budou prý hitem letošního léta dovolené na severu Evropy. Řada evropských cestovních kanceláří hlásí, že si lidé kupují ve velkém zájezdy zejména do Norska. Lidé mají údajně už dost extrémních veder a chtějí relaxovat na chladnějších místech. "Coolcation, neboli chladná dovolená je nový termín. Dává to smysl, na mnoha místech jsou velmi silné vlny veder a lidé se snaží najít místa, kam by před nimi mohli uniknout," řekl Shawn Milrad, výzkumník univerzity v Bergenu.

Řada evropských cestovních kanceláří hlásí pokles poptávky o dříve oblíbené destinace jako jsou Španělsko, Řecko a Portugalsko. Naopak se zvýšil zájem o Švýcarsko, Rakousko, Německo, Irsko, Nizozemsko a Norsko.   

I Češi jdou s proudem. Oblíbeným místem pro letní dovolené se ale staly české hory. Například Krkonoše v době hlavní sezony praskají ve švech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.