Noční vedra v Česku. Nesnažte se na sílu usnout, radí somnoložka

Převalování, pocení nebo časté probouzení. Horké noční teploty často negativně ovlivňují náš spánek. "Jednak je dlouho světlo a jednak jsou vysoké teploty. Ty ani v nočních hodinách neklesají pod 21 stupňů, což není pro ten spánek vhodné," řekla somnoložka Rehabilitační nemocnice Beroun Lucie Hartmannová.

V létě často trpí nespavostí i lidé, kteří obvykle problémy se spánkem nemají. Je pro něj totiž obtížné zajistit optimální podmínky. "Ideální podmínky pro spánek je tma, ticho a teploty pohybující se v rozmezí 16 až 20 stupňů Celsia," dodala Hartmannová.

Abychom kvalitu spánku zlepšili, měli bychom chodit do postele vždy ve stejný čas, a jen když jsme opravdu unavení. Vyhýbat bychom se před spánkem měli i sportu. "Především v těch letních měsících není dobré konzumovat na noc tučná jídla, je vhodné to vyměnit za těstovinové saláty nebo zeleninové saláty. Doplnit to kuřecím nebo rybím masem," přiblížila somnoložka.  

[chooze:article;value:565013]

​Omezit bychom měli také sledování televize nebo telefonu. "Pokud se ten spánek do 30 minut nedostaví, opustit to lůžko, odejít vedle do místnosti a vyhledat třeba nějakou uklidňující literaturu nebo relaxační hudbu. Do toho lůžka se vracejte až ve chvíli, kdy se potřeba spánku dostaví," zmínila Hartmannová.

Vhodné není ani zapínat klimatizaci. "Je dobrá vlažná sprcha před spaním, ne studená, protože ta způsobuje šok pro ten organismus, ale ta vlažná je ideální. A potom se třeba ani neosušovat a nechat ty kapky oschnout. No, a na spaní lehká přikrývka, ideálně bavlněné pyžamo," popsala Hartmannová.

Více o tom, jak se během horkých nocí lépe vyspat, prozradí somnoložka už ve středu ráno ve Snídani.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.