Obyvatelé se vzbouřili proti domovu pro seniory. Vadí jim i kruháč, říká starosta

Stavba domova důchodců je podle starosty Josefa Tkadlece (KDU-ČSL) pro vesnici i okolí zásadní. Zmiňuje například stárnutí populace.

"O důležitosti takové stavby nikdo nepochybuje. Spíše jde o to, že občané do května tohoto roku vůbec netušili, že se má začít stavět, informace nemělo ani zastupitelstvo obce ještě v prosinci 2023 a rozhodlo se, že to bude vedle základní školy na současném dětském hřišti a že se stavba zahájí hned teď v červnu. Tak vznikla petice za vyhlášení referenda, zda lidé chtějí domov v této lokalitě," uvedla jedna z obyvatelek pro TN.cz. 

"Čekací doba na umístění v obdobných zařízeních v naší oblasti, na Vsetínsku a Valašskoklobucku, je více jak jeden rok. Na Hornolidečsku usilujeme o vybudování domova pro seniory už více jak deset let. Vždy to ztroskotalo na nedostatku financí na výstavbu. Situace se změnila, MPSV vyhlásilo dotační program, projekt má velkou podporu ve Zlínském kraji i u starostů okolních obcí, a proto je potřebné využít velmi příznivých podmínek, které jsme nikdy neměli a dle názoru odborníků ani v brzké době mít nebudeme," prohlásil Tkadlec.

[chooze:article;value:451428]

Sám starosta nečekal, že stavba domova důchodců přinese takový odpor. "Snažíme se situaci vysvětlovat podáváním informací v tištěné podobě do každé domácnosti, informujeme na webových stránkách obce. Proběhly dvě besedy s občany. Zveřejňujeme zápisy z veřejných zasedání zastupitelstva a zveřejňujeme usnesení rady," řekl.

Lidé chtějí referendum

Přesto část obyvatel žádá referendum. To ale nejspíš neproběhne. "Návrh na referendum byl podán v době, kdy proběhlo výběrové řízení na zhotovitele stavby a zastupitelstvo odsouhlasilo zhotovitele. Nechali jsme vypracovat právní rozbor dané situace, ze které vyplývá, že obec má povinnost podepsat smlouvu o dílo se zhotovitelem, proto zastupitelstvo rozhodlo o podpisu smlouvy o dílo s vítězným uchazečem o zakázku na stavbu domova pro seniory. V dané situaci jsme nemohli konat jinak, návrh na referendum byl podán pozdě. Pokud by byl podán cca před rokem, určitě bychom se jím zabývali. Ale v době, kdy začínáme stavět, nám uspořádání referenda nedává smysl," popsal starosta.

Podle odpůrců stavby se ale už nasbíral dostatečný počet podpisů. Žádost o vyhlášení referenda tak leží u krajského soudu.

[chooze:article;value:561473]

Starosta Tkadlec zároveň připomněl, že někteří obyvatelé kritizovali stavbu kruhového objezdu, cyklostezky či výstavní expozice Trezor přírody. "Po dokončení se vždy ukázalo, že hotové projekty se osvědčily a obci prospěly. Doufáme, že stejné to bude i s domovem pro seniory," podotkl.

"Kruhový objezd fakt nikomu zvlášť nevadí, Trezor přírody lidem vadí, protože výsledná podoba je jiná, než byl projekt. Má plno nedostatků, nákladný provoz," argumentuje obyvatelka. "Pan starosta nám sdělil, že si nakonec všichni v obci zvykneme," dodala.

Čtyři důvody odpůrců

Odpůrcům vadí například, že je na vesnici domov důchodců příliš veliký. "To, co navrhovatelé vidí jako negativum, obec vnímá pozitivně. Lideč má občanskou vybavenost na velmi vysoké úrovni právě proto, že realizuje a obnovuje projekty, které mají regionální význam," reagoval starosta.

Zároveň jde o nejnákladnější stavbu v historii obce. "Toto zdůvodnění nechápeme, myslím, že jsme dostatečně prokázali, že umíme realizovat i velké projekty a disponujeme kvalitním realizačním týmem. Myslíme si, že slouží ke cti obce, že dokázala na stavbu sehnat finanční prostředky ve stoprocentní výši 130 milionů korun, což je neobvyklé, a taková příležitost se nebude opakovat," míní starosta.

Velkým argumentem odpůrců je i to, že má být na současném dětském hřišti, kam obec za 150 tisíc korun pořídila i pumptrackovou dráhu pro cyklisty. 

[chooze:article;value:545563]

"Zůstane zachována, dokonce ji můžeme rozšířit na jiných plochách v blízkosti sportovního areálu. Dětské hřiště bude přesunuto do jabloňového sadu u učitelské bytovky, bude oplocené, prostor umožňuje daleko větší nabídku dětských prvků než stávající hřiště. Po ukončení stavby proběhne obnova parkové zeleně," slíbil Tkadlec.

Stavbu podle odpůrců zároveň zkomplikuje lokalita, kde jezdí velké množství aut. "Dopravní zatížení z důvodu provozu domova bude minimální. Dnes je stávající prostor daleko víc zatížen z důvodu dovozu dětí do školy, příjezdu ke sportovnímu areálu a příjezdu do dalších obydlených částí obce," myslí si starosta.

Navíc odpůrce zkritizoval. "Proces přípravy je složitý a je poměrně jednoduché kritizovat dílčí kroky, vytrhávat věci z kontextu a manipulovat veřejným míněním. Převážně tak činí osoby, které nenesou žádnou zodpovědnost za své konání a snaží se prosazovat své partikulární zájmy," vzkázal.

"Místo, které obec vybrala, je opravdu problém. Je to jedno z posledních klidných zón v obci. Domov bude stát v úplné blízkosti školy," postěžovala si však obyvatelka.

Domovy důchodců mají zdražit. Už teď se na ně skládá celá rodina (19/6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.