Ve městech se objevují umělecká graffiti. Zobrazují osobnosti i historii

O tom, že kresby v ulicích nemusí být vždy jen projevem vandalství, svědčí propracované malby napříč celým Českem, které vyprávějí příběhy nebo připomínají významné historické milníky. Většina těchto děl, tzv. muralů, je na rozdíl od běžných graffiti vytvořena legálně.

"Mají opravdu tu moc a sílu zkrášlovat veřejný prostor, ve kterém se objeví, ať už je to z toho důvodu, že se ten mural objeví na nějaké trafostanici, což je více méně technická stavba, která je jinak ničím nezajímavá," uvedl ředitel The Chemistry Gallery Petr Hájek.

"Už několik let fungují festivaly na každoroční bázi, kam zvou místní nebo i zahraniční umělce, takže se to vyvíjí směrem nahoru a je toho čím dál víc, zkrátka se toho města už tolik nebojí," poznamenal streetartový umělec Chemis.

[chooze:article;value:567998]

​Jedním z nejnovějších muralů, tedy velkoplošných legálních maleb, je 22 metrů vysoký obraz britského přírodovědce Davida Attenborougha v pražských Holešovicích. 80 metrů dlouhou zeď v pražských Kobylisích zase zdobí graffiti připomínající atentát na Reinharda Heydricha. To vypráví historickou událost od seskoku parašutistů, přes atentát, až po boj v kryptě kostela v Resslově ulici.

Umělci se ve svých pouličních dílech věnují také aktuálnímu tématům jako například válečnému konfliktu na Ukrajině. "Chtěl bych na ta témata poukázat, aby se například lidi nad tím zamysleli nebo to mohlo přinést nějaký užitek," řekl Chemis.

Mezi streetartové metropole patří kromě hlavního města také například Ostrava. Ta se pyšní mimo jiné obří třicetimetrovou Madonou Ostravicí, kterou namaloval americký umělec a která je nejvyšším takovým dílem v Česku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.