Čína bude mít poslední slovo. Pro Západ to může znamenat katastrofu

Západ si je vědom toho, že podpora ruského válčení na Ukrajině ze strany Číny je pro Kreml klíčovým hnacím motorem. Pro Evropu tato pomoc představuje značnou bezpečnostní hrozbu, protože je dostatečná k pohánění válečné mašinerie, připomínají analytici v článku na portálu The Conversation. Rusko opakovaně vyhrožuje evropským zemím a pokud bude mít neustále dostatek vojenských zdrojů, bude nad starým kontinentem viset riziko války. 

Čína si ale dřív nebo později bude muset vybrat stranu, tvrdí analytici. A Západu svítá naděje. Peking v posledních měsících totiž naznačuje, že by se mohl od Ruska odklonit. 

Své domněnky zakládají například na tom, že koncem roku 2023 se hojně spekulovalo o tom, že čínská pandí diplomacie je vzhledem ke zhoršujícím se vztahům se Západem na ústupu. V polovině roku 2024 se ale vše změnilo a Čína poslala pandy do Španělska, Vídně i americké Kalifornie. Tamní prezident Si Ťin-pching se zároveň vydal na státní návštěvy USA, Evropy, Austrálie a Nového Zélandu.

​Podle odborníků si je Peking totiž dobře vědom toho, že válka bude mít na Rusko i Ukrajinu katastrofální dopady. Navzdory výhře či prohře bude konflikt stát Rusko prý nejméně 1,3 bilionu amerických dolarů a statisíce mrtvých vojáků.

[chooze:article;value:568270]

To je pro Čínu špatná zpráva. Nejen, že by měla velmi oslabeného spojence, ale Západ by mohl mít volnou ruku k dalším krokům, kterými by se mohl zaměřit na řešení hrozby z Číny. Ostatně podstatná část Američanů považuje Čínu za nepřítele USA. Podle odborníků se tak Čína musí pojistit proti tomu, aby se stala cílem.

Pandí diplomacie ani vysílání státních zástupců do zahraničí ale USA zřejmě nestačí. Americký ministr zahraničí Anthony Blinken v dubnu 2024 podle BBC varoval, že Washington bude jednat, pokud Čína nepřestane dodávat Rusku zbraně používané na Ukrajině.

Zdůraznil, že Čína "pomáhá podporovat největší hrozbu" pro evropskou bezpečnost od dob studené války. Čínský velvyslanec Xi, který se s Blinkenem tehdy setkal, ale uvedl, že obě země "udělaly určitý pozitivní pokrok" a dodal, že by měly "být partnery, nikoli rivaly". Pokud ale Peking ve své podpoře Rusku setrvá, může země ve válce pokračovat. A pro Západ to může mít katastrofální důsledky. 

Čínští investoři postupně opouštějí Česko, teď je více láká Maďarsko:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.