Česko má za sebou první volební den. Odvoleno mají prezident i premiér

V České republice se konají v pátek a v sobotu krajské a senátní volby. Volební místnosti se otevřely ve 14:00, lidé tento den mohli k volebním urnám až do 22:00. V sobotu volby pokračují od 8:00 do 14:00. Senátní volby pak budou pokračovat příští víkend druhým kolem. 

Mezi prvními politiky, kteří už mají odvoleno, jsou předseda ANO Andrej Babiš, který do volební místnosti v Průhonicích vyrazil s celou rodinou, a ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan, který volil v Kolíně v mateřské škole Bachmačská.

Letos volby poznamenaly záplavy, kvůli kterým je řada obcí zdevastovaná, lidé po opadnutí velké vody uklízejí, bojují s bahnem, špínou nebo nedostatkem pitné volby. Starostové v těchto oblastech proto chtěli, aby se volby odložily, vláda ale jejich volání nevyslyšela. 

[chooze:article;value:557487]

​"Určitě mají lidé v těch zasažených regionech jiné starosti. Vím to, protože jsem s řadou z nich mluvil. Na druhou stranu je i v těch nejpostiženějších oblastech možné volby zorganizovat. Takže se v pátek a v sobotu uskuteční. Ty podmínky pro to, abychom je posunuli, nebyly naplněny," uvedl ve čtvrtek ve vysílání předvolebního speciálu pořadu Napřímo premiér Petr Fiala (ODS)

Posunutí voleb by podle něj muselo předcházet vyhlášení nouzového stavu na území celé České republiky a následně změna zákona, kterou by musely projednat obě komory Parlamentu. Podobný krok by navíc podle něj mohl legitimitu voleb ohrozit. "V maximálním případě se ten problém s volbami týká 35 obcí z více než 6 000 na území České republiky," zdůraznil předseda vlády.

[chooze:article;value:557909]

Ministerstvo vnitra pěti obcím, které povodně zasáhly nejvíce, při organizaci voleb pomůže. Lidé, kteří při záplavách přišli o doklady, si mohli ve zrychleném řízení požádat o doklady nové. Podle resortu vnitra tak učinilo něco málo přes sto občanů, kterým bude občanský průkaz doručen do začátku voleb.

Kromě problémů v zaplavených oblastech řeší nečekanou situaci například v Karlovarském kraji. Někteří voliči tam obdrželi do schránek chybné sady volebních lístků pro volby do krajského zastupitelstva. Některé v nich přebývají, jiné zase chybí. Podle ministerstva vnitra problém způsobila tiskárna a bezchybné sady by měly být k dispozici v pátek a sobotu ve volebních místnostech.

[chooze:article;value:570158]

Krajské volby jsou ve 13 krajích, v Praze se v krajských volbách nevolí. V hlavním městě se volby do zastupitelstva konají společně s komunálními volbami. Senátní volby se týkají 27 obvodů.

V 15 obcích dnes začnou spolu s volbami do krajských zastupitelstev a do Senátu také referenda o místních záležitostech. Nejčastěji v nich lidé budou rozhodovat o výstavbě větrných a fotovoltaických elektráren.

Zvláštní vysílání TN Live týkající se voleb můžete od 14 hodin sledovat i v tomto článku.

Informace, zajímavé články a pak i volební výsledky ke krajským volbám najdete zde, k senátním zde.

[chooze:minuta;value:9d9d1720-e2d4-4717-8a60-261bfe63cf74]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.