Studená sprcha pro Fialu. Můj úspěch nepatří celé ODS, vzkazuje hejtman Kuba

Dosavadní hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) v krajských volbách exceloval. Podle jeho vlastních slov to ale není úspěch celorepublikových občanských demokratů. 

"Bylo by velmi nešťastné vykládat to jako úspěch republikové ODS. Ten výsledek je velmi specifický a já myslím, že na těch číslech je to jasně vidět. Je to úspěch jihočeského týmu, který se mi podařilo sestavit, a jsou za ním roky práce," citoval jej web novinky.cz

Jak pro TN Live poznamenal šéfredaktor Echo24 Dalibor Balšínek, Kuba se v jižních Čechách distancoval od ODS. "To bylo už před před půl rokem, kdy se objevily billboardy, kde byl on bez ODS. Dával najevo jasný odstup od ODS a to bude silný argument proti Petru Fialovi, kdy on v podstatě říká: Já jsem to vyhrál, protože jsem se s vámi nespojoval," objasnil Balšínek. 

[chooze:article;value:574921]

​Premiér Petr Fiala (ODS) byl na povolební tiskové konferenci ODS evidentně přešlý. Přesto všem poděkoval za podporu a explicitně zmínil i úspěch Martina Kuby. "Chtěl bych poblahopřát Martinu Kubovi k úspěchu v jižních Čechách," řekl. 

Dobrý výsledek v Jihočeském kraji podle něj odráží i dobře zvolenou kampaň. "Tyto volby ukazují, že hodně záviselo na osobnostech, na lidech, kteří jsou v regionu vyprofilovaní a dokázali získat důvěru lidí. Neměli jsme centrální kampaň, jako to mělo hnutí ANO, snažili jsme se vytvořit kampaně v jednotlivých krajích podle jednotlivých lidí. Podle toho jsme i vytvářeli koalice," zdůraznil Fiala. 

Úspěch pro Grolicha

Jako osobnost nevynikl mezi vládními stranami jen Kuba, ale také dosavadní jihomoravský hejtman Jan Grolich z KDU-ČSL. "Určitě má velký potenciál, protože se očekává, že bude sjezd a že se bude jednat o novém předsedovi KDU-ČSL," říká Balšínek. 

"Zajímavé je i to, že lidovci byli kromě Přísahy jedinou stranou, která povolební štáb udělala v Brně. Jako by tím předvídali, jak bude Brno pro lidovce důležité," doplnil ho v rozhovoru pro TN Live politolog Lukáš Valeš. 

Petr Fiala byl hostem Televizních novin. Podívejte se na jeho reakce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.