Expert: Krok Fialy není v demokratických zemích typický. Nikdy se tohle nestalo

Aktuální dění na politické scéně je podle politologa překvapivé. "Forma ze strany pana premiéra byla taková zvláštní. Není to úplně v těch demokratických zemích typické," řekl Školník TN Live.

"Nenapadají mě ani nějaké příklady z minulosti, kdy by se něco takového v takovéto podobě dělo," dodal. Jedním z největších úspěchů Petra Fialy je podle něj, že se mu pětičlennou vládu dařilo udržet. 

"Představa, že by udělal něco nahodile, nepromyšleně a s tím rizikem, že by to právě tu vládu, ten pětikoaliční projekt, ohrozilo, respektive třeba ten čtyřkoaliční, pokud počítá s tím, že by Piráti mohli kalkulovat, že by odešli, tak se mi zkrátka nezdá, že by to nebylo předjednáno s koaličními partnery," poznamenal.

[chooze:article;value:575495]

Dozvěděli se to sice na poslední chvíli, na tento krok se ale podle něj SPOLU déle připravovalo. A problémy s digitalizací hodlala už dříve řešit předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Chtěla dohadovací řízení kvůli tomu. Takže samozřejmě se to nějakým způsobem sčítalo," připomněl.

Koaliční partneři by podle něj neměli být překvapení. Nevěděli podle něj jen, kdy to přijde. Nějakou předjednanou podporu pro svůj krok dle jeho názoru měl. U Pirátů ale ne.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.