Vašík z Mostu je vážně nemocný. Zoufalý otec musí partnerku hnát k soudu

S dnes 38letým panem Václavem z Mostu se život nepáral. Ve 13 sám přišel o matku. Když byl starší, našel si přítelkyni, se kterou se mu později narodilo zdravé miminko, Vašík. Jenže když bylo Vašíkovi tři a půl roku, nastal nečekaný zlom. Václavova partnerka se rodinu rozhodla opustit kvůli jinému muži.

"Řekla mi to na férovku. Tak jsem se jí zeptal, co bude s našim synem Vašíkem. Během deseti vteřin mi řekla, že mi ho nechá v péči. To mě zarazilo. Na jednu stranu jsem byl rád, že se o něj budu moci starat, ale mě i okolí překvapilo, jak jako matka tohle může udělat," vzpomíná na tento moment Václav.

[chooze:article;value:565725]

Starost o Vašíka

Na Vašíka tedy zůstal sám. S hlídáním mu pomáhal jeho otec, Vaškův děda. Pan Václav se s matkou domluvil na velmi gentlemanském výživném tisíc korun měsíčně. Matka jej podle jeho slov hradila podle toho, jak se vyspala. Někdy zaplatila, někdy jen půlku a někdy pro změnu nic.

Za synem ani často nechodila, prý jen pár měsíců po rozchodu. I to později ale vyšumělo a matka se o syna téměř přestala zajímat. Sotva se pan Václav oklepal z jedné životní události, rok na to přišla zpráva, která mu na vždy změnila život k nepoznání.

[chooze:article;value:575498]

Zdravotní problémy

"Synův zdravotní stav začal být na pováženou a začali jsme jezdit po různých vyšetřeních. Doktorům vyšlo, že by mohl Vašík mít dvě hodně vzácná a nevyléčitelná onemocnění – Duchennovu svalovou dystrofii a svalovou atrofii. Nemohl jsem tomu věřit, že můj syn může být tak nemocný, když jsem já zdravý jako řípa," tvrdí pan Václav.

Od zjištění diagnózy Vašík bere denně několik léků, včetně kortikoidů. Dávku prý nesmí vynechat. Mohlo by to mít fatální následky. "Od jisté doby říkám, že držím život svého syna v dlani," dodává pan Václav.

Ani závažné onemocnění chlapcovu matku nepřimělo k tomu, aby se o něj začala zajímat, nebo dokonce přiložila ruku k dílu. S příchodem Vaškovy nemoci pan Václav přestal chodit do práce, aby pečoval doma o nemocného syna. Musí kupovat drahé léky, platit rehabilitace, lázně a pořizovat kompenzační pomůcky. Oba přitom žijí z příspěvku na bydlení ve výši asi 20 tisíc.

[chooze:article;value:575677]

Podle pana Václava se Vašíkova matka vymlouvá na to, že nemůže zakopnout o práci. Prý je přihlášená na úřad práce, a proto je bez prostředků. Redakci Na vaší straně se matku kontaktovat nepodařilo. Při návštěvě jejího bydliště ale její současný manžel prohlásil, že odešla do práce.

Matka nespolupracovala ani tehdy, když syn potřeboval pořídit kompenzační pomůcky, například invalidní vozík v hodnotě 30 tisíc. Prý na něj navrhla přispět pětistovkou. Panu Václavovi následně došla trpělivost. S bývalou partnerkou se proto dohodl na zvýšení výživného, a to na 5 000 měsíčně. Ani to ale neplatila. A když platila, tak sotva polovinu. Nešťastný otec se obrátil na soudy.

Co dál?

"Tatínek postupuje správně," tvrdí ve spojitosti s podaným návrhem na exekuci advokátka Petra Fialová. "Otci doporučuji dva kroky: Požádat stát o náhradní výživné, což bude 3 000 korun, a na matku podat trestní oznámení," dodala s tím, že otec by měl nahlásit, že matka pracuje.

"Je vhodné se obrátit na charitu, ideálně na pečovatelské služby. Můžou mu sdělit, kde jsou půjčovny kompenzačních pomůcek. Ceny jsou symbolické. V každém případě máme fondy, kde si mohou lidé, pokud nejsou dočerpané prostředky, požádat o podporu," radí pak panu Václavovi koordinátorka pro sociální oblast Charity ČR Iva Kuchyňková.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.