Ukrajinci obrátili. Chtějí jednat s Ruskem o území, tvrdí diplomaté

Ukrajinští představitelé začínají být otevření diskuzi o dohodě, která by vedla ke konci války výměnou za postoupení části Ruskem okupovaných území. Zaznělo to na Valném shromáždění OSN v New Yorku minulý týden. S odvoláním na několik evropských diplomatů o tom píše deník The Financial Times.

Nový ukrajinský ministr zahraničí Andrij Sybiha jednal podle diplomatů při své první cestě do USA za zavřenými dveřmi o možném kompromisním řešení. "Stále otevřeněji hovoříme o tom, jak to skončí a čeho by se Ukrajina musela vzdát, aby dosáhla trvalé mírové dohody," říká jeden z diplomatů, kteří byli v New Yorku přítomni. "A to je velká změna oproti situaci ještě před šesti měsíci, kdy byl takový rozhovor tabu," dodal.

Kyjev ale tvrdí, že to není pravda. "Během žádného z jednání nebyly navrhovány, projednávány ani naznačovány žádné územní kompromisy," reagovalo ukrajinské ministerstvo zahraničí.

[chooze:article;value:576148]

​Mírovým rozhovorům jsou více nakloněni i samotní Ukrajinci. Průzkum Kyjevského mezinárodního sociologického institutu pro Národní demokratický institut v létě ukázal, že 57 % respondentů si myslí, že by se Ukrajina měla zapojit do mírových jednání s Ruskem, přičemž o rok dříve to bylo 33 %. To však neznamená, že všichni jsou nutně otevřeni územním ústupkům.

"Společnost je vyčerpaná," přiznal předseda zahraničního výboru ukrajinského parlamentu Oleksandr Merežko. V následujících měsících čeká ukrajinské obyvatele náročná a bezútěšná zima s výpadky dodávek elektřiny a pravděpodobně i tepla.

Změnila se i nálada na frontě. "Je docela těžké si představit, že se nám podaří posunout nepřítele zpět k hranicím z roku 1991," uvedl velitel ukrajinského praporu. Ruské jednotky na východě Ukrajiny neúnavně postupují vpřed, i když za cenu obrovských ztrát jak na lidech, tak i na vybavení.

Spojené státy navštívil minulý týden i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Setkal se s prezidentem Joem Bidenem i oběma kandidáty na jeho nástupce. Vysoký ukrajinský představitel tuto návštěvu neoznačil za katastrofu, ale ani za triumf. Zelenskému se nepodařilo vyjednat povolení USA k používání západních zbraně dlouhého doletu k úderům na ruské území a nedošlo ani k posunu ohledně žádosti Ukrajiny o vstup do NATO, píše BBC. Bidenova administrativa se totiž obává další eskalace konfliktu, která by mohla zatáhnout do války USA i další spojence.

Ruský prezident Vladimir Putin chce podle Zelenského víc okupaci Ukrajiny než bezpečí svého státu. Téma rozebral na začátku září ve vysílání TN Live bezpečnostní analytik Lukáš Visingr:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.