Zdechovský: Natře si nás na chleba i Turek. Musíme ukázat, že umíme kousat

První otázka pro Zdechovského mířila na aktuální oznámení nynějšího předsedy lidovců Mariana Jurečky, že bude opět na šéfa kandidovat, ačkoliv nesplnil tři podmínky, které si sám definoval. "Víte, každý se může rozhodnout, jak chce. Ukáže se na sjezdu, jestli má šanci, nebo jestli ten sjezd to vyhodnotí, že ty podmínky splnil nebo nesplnil. Za mě je nesplnil a uvidíme, co se bude dít," odvětil europoslanec.

Naopak kandidovat nebude jihomoravský hejtman Jan Grolich, který zazářil v krajských volbách. Ten reprezentoval liberálnější křídlo strany. Podle Zdechovského je Grolichovo rozhodnutí škoda.

"Myslím, že KDU-ČSL potřebuje nový impuls. Potřebuje někoho, kdo přijde, kdo bude mít drajv, kdo prostě bude vizionář, kdo v té straně udělá trošku pozitivní vítr. Náš problém je to, že nedokážeme voličům vysvětlit, proč je důležité volit lidovce. A to si myslím, že hlavně to musíme na sjezdu změnit," vysvětlil.

[chooze:article;value:576849]

​Je podle něj zbytečné dělit stranu na liberální a konzervativní křídlo. Témata kolem sňatků lidí se stejným pohlavím a podobně podle Zdechovského nejsou tím, co lidi hlavně zajímá. "Podle mě lidi daleko víc trápí to, jestli opravdu budou mít na svačinu pro děti, jestli si opravdu budou moci dovolit kulturní život a jestli jim nezdraží cena nájmu nebo cokoliv do dvojnásobné výšky a jestli bude v České republice bezpečno. To, jestli se bude něco nazývat svatba, nebo se to nebude nazývat svatba, to zajímá strašně malou skupinu lidí a ukazují to veškeré výzkumy," řekl.

Podle Zdechovského by měli lidovci také přitvrdit ve svém projevu. "My jsme v KDU-ČSL takoví ti hodní strejdové. Když se kouknete na naše vrcholné představitele a kdo z těch představitelů KDU-ČSL je jako ranař?" položil řečnickou otázku.

"Velmi často to vidíte třeba v televizních duelech v neděli, když se koukáte, tak přijde do studia Filip Turek. A Filip Turek, to není žádná osobnost, která by byla naplněná fakty, tak proti němu sedí náš ministr životního prostředí, a prostě on si ho natírá na chleba. Tenhle přístup musíme změnit. Musíme ukázat, že ocamcaď pocamcaď, že lidovci dokážou kousat. Josef Lux byl brutálně neoblíbený. Vlastně Klaus mu dal spoustu přezdívek, had na tři a takovéhle. A vemte si, Jozef Lux měl devět procent takhle," řekl a luskl prsty. Na celý díl pořadu se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.