Desetiletý chlapec jezdil v kradeném autě po školním hřišti. V rejstříku má desítky záznamů

Pohyb auta po školním hřišti, řízeného nezletilým chlapcem, zachytily 20. září bezpečnostní kamery. Stanice CBS News s odkazem na prohlášení policie v Minneapolis informovala, že incident se odehrál u Nellie Stone Johnson School v severní části města. Hřiště bylo v té době plné hrajících si dětí a bylo velké štěstí, že řidič nikoho nesrazil.

Policisté krátce na to desetiletého chlapce zadrželi a umístili do vazební věznice pro mladistvé v okrese Hennepin. Podle jejich evidencí se jedná o jeho třetí zatčení za krádeže aut, přičemž v dalším více než tuctu případů je veden jako podezřelý od „krádeže auta přes loupež až po napadení nebezpečnou zbraní“.

[chooze:article;value:504147]

"Je nepochopitelné, že desetiletý chlapec byl zapojen do takové úrovně trestné činnosti bez účinného zásahu," řekl policejní náčelník Brian O'Hara. "Vězení není pro desetiletého chlapce přijatelnou možností. Ale dospělí, kteří mohou toto chování do budoucna zastavit, musí okamžitě jednat, aby pomohli tomuto dítěti a jeho rodině," dodal policista.

Podle serveru Fox 9.com má chlapec kriminální minulost sahající až do května 2023 s přibližně 30 záznamy. Policie v tiskové zprávě uvedla, že rodina desetiletého chlapce spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení a požádala o pomoc, aby "ochránila svého syna nebo kohokoli jiného před zraněním nebo zabitím," uvádí se v tiskové zprávě.

https://x.com/FOX9/status/1842194434651197876

V pátek prokuratura okresu Hennepin oznámila, že na chlapce bylo podáno trestní oznámení, ale vzhledem k jeho věku nelze sdělit více podrobností. Velitel policie Brian O'Hara uvedl, že proti chlapci bylo vzneseno také obvinění z dalšího pokusu o krádež auta, kterého se měl hoch dopustit v srpnu.

Kancelář státního zástupce ovšem připomněla, že osoba nemůže být stíhána, pokud není schopna pomoci svým právníkům při jejich obhajobě nebo nerozumí soudnímu řízení. O způsobilosti osoby rozhodne soudem stanovený psycholog, který svůj závěr předloží soudci. Pokud dítě není shledáno způsobilým, je propuštěno z vazby a případ bude odložen.

„V naší komunitě čelíme naléhavé krizi související s malou skupinou dětí, které nejsou způsobilé k tomu, aby stanuly před soudem pro mladistvé, ale které nemohou bezpečně zůstat doma,“ uvedl v prohlášení mluvčí úřadu státního zástupce. „To, co potřebujeme, je jasné: pobytová zařízení s různou úrovní zabezpečení v naší komunitě, která jsou vybavena zdroji a personálem, aby byla schopna přijmout a úspěšně léčit naši mládež s komplexními potřebami,“ napsal mluvčí. „A potřebujeme naléhavé a okamžité kroky k řešení tohoto problému hned teď.“

Policejní náčelník O'Hara na páteční tiskové konferenci zopakoval potřebu rezidenčního umístění mladých pachatelů. „Všimli jsme si, že v letošním roce se věk mladistvých pachatelů, kteří jsou velmi aktivní, snížil,“ řekl O'Hara a připomněl, že systém podle jeho slov nemá odpověď na to, co s někým tak mladým dělat.

Krádež auta s dítětem (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.