Sněmovna USA schválila návrh zákona, který má odvrátit vládní shutdown

Toto opatření bude muset schválit ještě Senát a prezident Joe Biden je připraven v takovém případě zákon podepsat, uvedl pro CNN představitel Bílého domu. Financování vlády má v současné době vypršet na konci týdne v pátek 17. listopadu.

Provizorní návrh zákona prošel Sněmovnou reprezentantů poměrem hlasů 336 ku 95. Opatření podpořila většina demokratů, což je varovné znamení pro nově zvoleného předsedu Sněmovny reprezentantů Mikea Johnsona. Pro návrh zákona hlasovalo 209 demokratů, zatímco republikánů pouze 127. 93 republikánů a dva demokraté byli proti návrhu zákona.

[chooze:article;value:524717]

Návrh zákona by prodloužil financování do 19. ledna a umožňoval by sanovat priority americké vlády, mezi které patří zejména vojenská výstavba, doprava, bydlení a ministerstvo energetiky. Zbytek aparátu, tedy vše, na co se nevztahuje první krok, by byl financován do 2. února. Návrh nezahrnuje další pomoc Izraeli nebo Ukrajině.

https://twitter.com/CNN/status/1724561830872277120

Plán by zákonodárcům poskytl více času na to, aby se pokusili vyjednat a schválit celoroční výdaje, ačkoli by toto úsilí bylo kvůli velkým stranickým rozepřím obtížné a komplikované. Johnson tvrdí, že jeho plán by zabránil tomu, aby Kongres v prosinci schválil rozsáhlý návrh zákona o výdajích – což je scénář, který se již mnohokrát odehrál, když zákonodárci čelili termínu těsně před zimními prázdninami.

Tato strategie je však riskantní. Krátkodobý plán financování již vyvolal odpor některých konzervativců, což republikánské vedení Sněmovny reprezentantů přimělo obrátit se na demokraty, aby získali hlasy pro jeho schválení, neboť republikáni mají ve Sněmovně jen těsnou většinu.

Řada konzervativců se staví proti provizornímu návrhu zákona, protože by neprovedl hluboké škrty ve výdajích, které požadovali. Místo toho by prodloužil financování na současné úrovni.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.