Přes izraelské hranice znovu létaly rakety. Rok války stál přes 40 tisíc životů

Už celý rok trvá krize na Blízkém východě, která započala 7. října ráno útokem Hamásu na osady poblíž hranice Pásma Gazy. Izraelci v den výročí zintenzivnili své útoky v Libanonu i v Gaze, jak uvádí agentura AP.

V libanonském hlavním městě Bejrútu měly izraelské letouny v noci na pondělí útočit na centrálu tamější tajné služby i další infrastrukturu teroristického hnutí Hizballáh. Další údery podle deníku The Times of Israel mířily na sklady munice. "Bylo to velmi obtížné. Každý z nás v Bejrútu všechno slyšel," řekl jeden z místních.

[chooze:article;value:576476]

​Palba pokračovala i v opačném směru. Hizballáh měl vypálit rakety na sever Izraele. Útok měl v městě Haifa zranit několik lidí. Rakety měl z Pásma Gazy chtít vypálit i Hamás, Izraelcům se ale mělo podařit většinu připravených raketometů zneškodnit, píší izraelské Timesy. Tři vypálené rakety údajně odrazili a jedna skončila v otevřené krajině.

Přeshraniční útok Hamásu vloni stál život 1 200 lidí, většinou civilistů, reportuje AP. 250 dalších lidí skončilo v zajetí v Pásmu Gazy. Útok odstartoval už rok trvající konflikt, ve kterém mělo zemřít už přes 41 000 Palestinců. 2,3 milionu lidí muselo opustit své domovy a v regionu propukla rozsáhlá humanitární krize.

[chooze:article;value:576140]

​​Izraelci v den výročí nepořádají žádnou oficiální připomínkovou akci, očekává se ale, že zaplaví hřbitovy a památníky napříč zemí. Rodiny asi stovky zajatých, ze kterých se předpokládá, že je třetina mrtvá, se sešly před sídlem tamějšího premiéra Benjamina Netanjahua. "Jsme tu, abychom rukojmím připomněli, že jsme na ně nezapomněli," řekla Shiri Albagová, jejíž dcera Liri je mezi zajatci.

Světoví státníci, včetně třeba amerického prezidenta Joea Bidena, naléhají na deeskalaci konfliktu a uzavření příměří. Zatím se ale děje spíše opak, Izrael v posledních týdnech otevřel novou frontu na severu s Libanonem a při útocích zabil velkou část vedení Hizballáhu, včetně vůdce Hasana Nasralláha. V reakci na to Írán na Izrael minulá týden zaútočil balistickými raketami.

Írán si eskalaci konfliktu nepřeje, říká odborník. Izrael ale ztrácí podporu:

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.