Premiér Fiala: Nelegální migrace je velký problém. Musíme udělat víc

Premiér Petr Fiala (ODS) a jeho polský protějšek Donald Tusk se shodli, že jedním z nejpalčivějších a největších problémů, který obě země trápí, je ilegální migrace. "Je potřeba udělat víc, to, co se udělalo na evropské politické úrovni, jednoduše nestačí," řekl předseda české vlády.

Podle jeho slov dlouhodobé kontroly na vnitřních hranicích států Evropské unie nejsou dobré, není to řešení současné situace. "My musíme řešit migraci jiným způsobem, chceme být rozhodnější a radikálnější," řekl Fiala s tím, že musíme být k třetím zemím aktivnější a asertivnější.

Obě země mají podobně negativní postoj k zavádění dlouhodobých kontrol na vnitřních hranicích Evropské unie. "Podle nás to není dlouhodobé řešení, není to žádný dlouhodobý nástroj, kterým bychom si dlouhodobě poradili s nelegální migrací," dodal Fiala s tím, že to je naopak věc, která občanům vadí a nepodporují ji.

[chooze:article;value:577487]

"My musíme řešit migraci úplně jiným způsobem, musíme při tom zohlednit jiné nástroje, mimo jiné instrumentalizaci migrace a zneužívání ze strany nejenom nelegálních skupin, ale i některých států," uzavřel Petr Fiala.

Polský premiér Donald Tusk jeho slova potvrdil. "Celá Evropská unie hledá způsoby, jak bojovat proti ilegální migraci, jak v tomto případě spojit síly. Musíme přesvědčit evropské partnery, aby se netvořily vnitřní hranice a nepřesouvaly se tam a zase zpět nelegální skupiny," přidal k tomu polský premiér Tusk. "Česko může počítat s Polskem, Polsko může počítat s Českem," poznamenal Tusk.

Podle Tuska na nejbližších jednání Evropské rady chtějí obě země vést vážnou debatu o ilegální migraci, abychom posoudily všechny dosavadní vady, aby byla Evropa chráněna, dodal polský premiér.

Politici během setkání mluvili také o nedávných povodních, které obě země postihly.  Polsko i Česko chtějí využít při obnově zasažených oblastí peněz z fondů Evropské unie a Fondu solidarity. "Budeme vyhodnocovat, co během záplav fungovalo, ale i co se nepovedlo, chceme zlepšit vzájemnou komunikaci. Krizový systém funguje velmi dobře, ale můžeme ho ještě vylepšit," podotkl Fiala.

Šlo o devátou mezivládní konzultaci mezi Českem a Polskem. Poslední zasedání se uskutečnilo loni v červenci v polských Katovicích.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.