Budoucnost V4 v ohrožení. Podle polského premiéra přestává mít smysl

Spory v rámci takzvané Visegrádské skupiny (V4), tedy kulturní a politické aliance Česka, Polska, Maďarska a Slovenska, rostou. Polský premiér Donald Tusk dokonce nahlas zpochybnil nutnost její další existence.

"Jakmile se vrátím ze setkání v Praze, dám vědět, jestli má Visegrádská skupina ještě smysl," cituje Tuska polská tisková agentura PAP. K setkání lídrů středoevropských zemí v Praze má přitom dojít už toto úterý.

Hlavním bodem sporů je Ukrajina, respektive Rusko. Zatímco Česko a Polsko se staví jasně na stranu Ukrajiny a proti ruské agresi, současné vedení Slovenska a Maďarska zastává neutrálnější postoj. "Je určitým paradoxem, že z Budapešti a Bratislavy dnes přicházejí tak nejednoznačné signály, když jde o Putina a Rusko," nechal se Tusk slyšet.

[chooze:article;value:543659]

Reagoval tak mimo jiné na nedávný projev slovenského premiéra Roberta Fica, v němž mluvil o "falešné démonizaci" Vladimira Putina nebo o tom, že státy NATO chtějí poslat své vojáky na Ukrajinu, což mimo jiné dementoval i český premiér Petr Fiala (ODS).

Podle oslovených odborníků sice V4 skutečně na vrcholné úrovni nefunguje, nemusí to ale nutně znamenat, že tento systém mezinárodní spolupráce ve střední Evropě úplně přestane existovat.

"Vztahy v rámci V4 jsou velmi chladné. Do poslední chvíle se nevědělo, jestli v rámci probíhajícího českého předsednictví ve skupině vůbec premiérský summit proběhne," připomněla ředitelka pro výzkum Asociace pro mezinárodní otázky Pavlína Janebová.

[chooze:article;value:543610]

"Budoucnost toho uskupení tedy v dohledné době není na té nejvyšší politické úrovni. Na druhou stranu, formát V4 funguje více než 30 let a za tu dobu prorostl i do úřednické a mezilidské úrovně a tam stále funguje a stále lze počítat s tím, že bude fungovat dál," dodala. 

Podobně to vidí také politolog z Metropolitní univerzity Praha Petr Just. "V4 přežije, protože to není klasická mezinárodní organizace. Není vázána žádnými striktními procedurálními pravidly, funguje spíše na neformální bázi. Lídři nejsou tlačeni k tomu dohodnout se na nějakých závazných stanoviscích," tvrdí.

"V4 si za svoji existenci již řadou různých podobných krizí prošla a vždy to přežila. Formátů spolupráce je několik. Není to jen na politické úrovni, ale i na úrovni občanské společnosti, neziskového sektoru, školství, umění, kultury a sportu, kde je zájem na jejím pokračování. Řada těchto aktivit je financována ze zdrojů Visegradského fondu, kam přispívají všechny čtyři země," dodává.

Ukrajina je v kritické situaci. Hrozí, že tu budeme mít Rusa znovu, varoval Vondra:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.