Doklady a peníze na dovolené: Na placení mobilem nespoléhejte, radí odbornice

Pátek doporučuje mít platební kartu vždy u sebe, protože placení mobilem nebo chytrými hodinkami ne vždy funguje. "My jsme na to tady zvyklí a vlastně často si tu kartu ani nevezmeme. Ovšem pokud pojedeme zejména do exotiky, tak tam bych rozhodně doporučovala si s sebou tu kartu vzít, protože často kontaktní platby nefungují a karta je taková nějaká záruka, že prostě si budu schopná třeba i vybrat z bankomatu," uvedla.

Důležité je pamatovat i na hotovost. "Pokud půjdu třeba na nějaká tržiště nebo budu nakupovat na nějakém lodním výletu, tak je určitě dobré s sebou mít peníze v hotovosti, protože často tam karty nebudou vůbec ani brát. A když už budu mít tu hotovost, tak bych s ní měla i nějakým způsobem rozumně nakládat," vysvětlila.

[chooze:article;value:578176]

​V hotelu také radí dávat peníze vždy do hotelového trezoru. Pokud je tam totiž nedáte a peníze se ztratí, tak nejsou pojištěné. "Stejně tak, když mám větší obnos peněz a chystám se někam mimo hotel, tak určitě ty částky rozdělit, protože kdybych byla okradena, tak abychom nepřišli, třeba celá rodina, úplně o všechno," řekla.

Na tržištích se často s prodejci smlouvá. I pro tyto příležitosti má Pátek radu. "Když smlouvám v nějakých menších částkách na tržišti, tak určitě není dobré tam vytahovat 50- nebo 100eurové bankovky. Když chci něco koupit třeba za 20 eur a obchodník mě přesvědčuje, že to stojí minimálně 30, že jinak nebude mít na jídlo pro děti, tak já, když si rozmyslím, že dám maximálně 20 eur, tak řeknu: 'Hele, podívej, to jsou moje poslední peníze, více za to prostě nedám. Chceš, nebo nechceš?' Oni většinou, když je to opravdu adekvátní, tak na to přistoupí, ale není dobré na tržištích vytahovat velké obnosy," poradila.

Pozor na doklady

Pokud jedete na dovolenou mimo Evropskou unii, je dobré mít na paměti, že cestovní doklady by měly platit ještě půl roku po dovolené. "Protože pokud by mi ten pas přetáhl tu dobu i o pouhých pár dnů, tak opravdu z České republiky neodletím. Pracovníci na letišti nás nebudou moci odbavit a není to vina cestovní kanceláře." Přiblížila.

Už dávno také neplatí, že děti mohou být zapsané v pasu u rodiče. Takže třeba i miminka musí mít cestovní doklad. "A upozorňuju také na důležitost výměny cestovního dokladu v případě třeba změny vzhledu. To se týká zejména dětí," upozornila.

Pokud berou vaše dítě na dovolenou vaši rodiče, je potřeba to mít také pokryté dokumentem. A to hlavně v případě, že mají jiné příjmení. "K tomu je vhodné mít takový souhlas, je to formulář, s vycestováním dítěte. Může se stát, že to naše dítko ztropí prarodičům někde nějakou neplechu. Úplně vidím, jak pak někde na letišti třeba v Turecku vysvětlují, že je to opravdu jejich vnuk a že se na ně vzteká jenom kvůli tomu. Tam skutečně můžou zasáhnout místní orgány, můžou začít řešit, čí je to dítě, zda ho někde neunesli a podobně, takže na to bych dávala pozor," vysvětlila. Na celý díl pořadu se můžete pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.