Covid zabíjí až sedm Čechů denně. Na dlouhý očkování nefunguje, říká Prymula

"Máme data o tom, že tady je v tuto chvíli poněkud více případů," řekl Prymula. Oproti předešlým rokům se ale testuje velmi málo lidí. "Je to vrcholek ledovce. Vidíme na tom ale aspoň různé trendy. Vlna, která velmi rychle narůstala před třemi týdny, se zastavila. Jsme v situaci, kdy se ta epidemie láme," pokračoval.

Na vrcholu bylo podle něj hospitalizovaných 430 nakažených, teď už jich je méně než 300. "Na jednotkách intenzivní péče je méně než 20 osob. Úmrtí teď máme více, pohybují se mezi dvěma až sedmi denně, ale myslím si, že to brzy začne klesat," vypočítal Prymula.

[chooze:article;value:578751]

Souvisí to s tím, jaké mutace se v Česku vyskytují. "Máme tady v poslední době pouze mutace omikronu. Jsou mírnější co do průběhu, ale naopak se rychleji šíří. Počty úmrtí nejsou až tak dramatické, ale škoda je samozřejmě každého lidského života," řekl epidemiolog.

"Když onemocnění proděláme, máme imunitu poměrně krátkodobou. Je to otázka tří až šesti měsíců, ale přece jen tam určité stopy zůstávají. V této době tady máme nové mutace, takže ten člověk je chráněn před těžkým průběhem, ale ne zcela. Nepochybně bude docházet k tomu, že mutací bude stále více. Nemyslím si, že bude docházet k nějak zvlášť těžkým průběhům," dodává.

[chooze:article;value:578509]

Téměř u dvou procent lidí, kteří prodělali covid bez ohledu na průběh nemoci, se podle Prymuly rozvíjí dlouhý covid. Nepříjemnými symptomy pak trpí i po zotavení. "Problém máme s dlouhým covidem, před ním nás to očkování až tolik neochrání," přiznal Prymula.

Česko je momentálně bez mechanismu plošných opatření. "Jsou jen lokálního rázu a vycházejí z toho, jak jsme na tom s lokální nemocností a nemocností personálu. Řada autorit tvrdí, že vlny trvají zhruba tři měsíce. Letos jsme začali už někdy na sklonku července, dá se očekávat, že k tomu poklesu by už mělo dojít. Máme sice méně dat, ale dá se předpokládat, že covidu tady bylo skutečně hodně a populací proběhl," uzavřel exministr zdravotnictví.

Na celou epizodu pořadu Za pět minut dvanáct se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.