Akutní nedostatek vody na řeckém ostrově. Trpí tím turisté i místní

Nedostatek vody se výrazně projevuje mimo jiné na oblíbeném řeckém ostrově Kréta. Skupina odborníků z přírodovědného muzea na Krétské univerzitě (UOC) varovala, že ostrov naléhavě potřebuje komplexní plán hospodaření s vodními zdroji, uvedl web Ekathimerini.

V prohlášení vydaném ve středu tým UOC popsal současné podmínky na jižním ostrově v Egejském moři jako "extrémní". Důvodem jsou "velmi neuspokojivá" zjištění vyplývající z hydrologických dat. Ta byla ovlivněna velmi nízkým množství dešťových i sněhových srážek a velmi vysokých teplot v posledních dvou letech.

"Příroda může mít stále určité adaptační mechanismy, ale jak bude léto postupovat a potřeby lidí stoupat s vrcholem turistické sezóny v srpnu, tak bude problém v mnoha částech ostrova narůstat," uvedli vědci.

Dusno mezi Řeky a turisty

Experti důrazně varují před nevyhnutelným napětím mezi obyvateli, farmáři a turistickým průmyslem, které může kvůli vodním zdrojům nastat v poměrně blízké budoucnosti. Odborníci proto vyzvali k sérii opatření, která mají omezit plýtvání vodou. Mělo by se prý omezit její používání ve městech, a to včetně turistických zařízeních. Důležité jsou také opravy a modernizace vodovodní sítě.

[chooze:article;value:566339]

​Problémem je i nelegální čerpání vody. Přehrada Faneromeni, která je hlavní zdroj vody pro oblast Mesarské nížiny, zaznamenala tento týden drastický pokles hladiny. Důvodem je právě nelegální čerpání vody, nízké srážky a vysoké teploty. V oblasti byl proto vyhlášen stav nouze, upozornil web Euronews.

​Podobné problémy se suchem a nedostatkem vody jsou hlášeny po celé zemi, nově i v Korintu, v Messinii na jihozápadě Peloponésu a na ostrově Kythera, který je stále oblíbenější turistickou destinací.

Požáry na řeckých ostrovech se letos hasičům moc nedaří dostat pod kontrolu. Podívejte se, jak to tam vypadá (25/7/24):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.