Americká Sněmovna schválila pomoc Ukrajině. Kyjevu pošle USA přes bilion korun

Republikány ovládaná Sněmovna rozhodla v sobotu o podpoře pro své spojence odděleně. Její předseda Mike Johnson zákony rozdělil, aby odpor vůči pomoci jedné ze zemí nezastavil podporu pro zbylé dvě, uvedl The Washington Post. Pomoc Ukrajině sice rozdělila republikánskou stranu na dvě poloviny, zákon ale nakonec prošel.

Mimo jiné je součástí zákonů, které prošly, i ten, který má zakázat v zemi sociální síť TikTok. Zároveň Sněmovna schválila i pomoc Tchaj-wanu a Izraeli.

Republikány rozdělila hlavně pomoc Ukrajině. Kyjev by totiž měl dostat přes 60 miliard dolarů (asi 1,4 bilionu korun). Proti tomu se ale stavěla radikálnější část strany v čele s kongresmankou Marjorie Taylorová Greeneovou.

Šéf Sněmovny pomoc podporoval. Írán, Čína a Rusko podle něj tvoří osu zla, informoval The Guardian. "Myslím, že by Vladimir Putin pokračoval v pochodu na Evropu," prohlásil.

[chooze:article;value:551822]

"Dám možnost každému poslanci hlasovat podle svého svědomí a vůle," řekl. "Jsem ochoten kvůli tomu podstoupit osobní riziko, protože musíme udělat správnou věc. A historie nás bude soudit," dodal.

Taylorová Greenová jej za to chce odvolat. "Dny staré republikánské strany, která chce financovat zahraniční války a vraždit lidi v cizích zemích, zatímco bodá Američany do obličeje a odmítá chránit Američany a řešit naše problémy, jsou pryč," uvedla.

Pokud by Ukrajinu pomoc nezískala, mohlo to pro okupovanou zemi znamenat velké problémy. "Je třeba Kongresu výslovně říci, že pokud Kongres Ukrajině nepomůže, Ukrajina válku prohraje," varoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Pokud Ukrajina válku prohraje, přijde útok na další státy," doplnil.

"Jsem vděčný Sněmovně reprezentantů Spojených států, oběma stranám a osobně předsedovi Mikeu Johnsonovi za rozhodnutí, které udržuje historii na správné cestě," reagoval poté na schválení pomoci.

[chooze:article;value:551698]

Za schválení balíčku se postavil i český premiér Petr Fiala (ODS). "Vzpomínám si na upřímnou diskusi s předsedou Johnsonem před několika dny v jeho kanceláři. Děkuji mu za jeho odvážný krok a předložení těchto návrhů k hlasování v zájmu svobody, bezpečnosti a jednoty transatlantického spojenectví," napsal po schválení zákonů na sociální síti X.

Zákony nyní zamíří do Senátu. Ten ovládají demokraté, kteří pro podporu hlasovali i ve Sněmovně, takže americká média očekávají, že tam projdou. 

Americká Sněmovna řešila pomoc pro Ukrajinu. Na celou reportáž se podívejte zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.