První trest pro řidiče elektrokoloběžky. Hrozí mu až dva roky za mřížemi

Koloběžkáře, který za řídítky svého stroje neměl co dělat, si policisté všimli v Liberci. "Už od pohledu bylo zřejmé, že nesplňuje předpisy, že bude mít vyšší výkon. Měla mít výkon 6kW s maximální rychlostí 85 kilometrů v hodině," uvedl liberecký policista Pavel Šikola.

Pro takto výkonné elektrokoloběžky platí pravidla jako pro řidiče motocyklu. "Od dubna je to první případ. Povinné ručení platí pro koloběžky, které mají povolenou maximální rychlost nad 25 kilometrů v hodině. Koloběžky, které váží více než 25 kilogramů, tak tam už je to přísnější, tam už je to od 14 kilometrů v hodině výše," vysvětlil Roman Budský, dopravní expert z platformy VIZE 0.

37letý šofér neměl řidičák, povinné ručení, přilbu a ani povinnou výbavu. "Zhruba po deseti minutách se dal na útěk. S kolegou jsme ho dostihli a za použití donucovacích prostředků jsme muže zadrželi," řekl Šikola. "Koloběžku jsme zajistili a bude podán návrh na propadnutí věci," dodal policista Tomáš Drašner.

[chooze:article;value:551879]

Podle Budského nyní řidič bude muset čelit hned několika důsledkům. "Tam pak bude pokuta za jízdu bez řidičského oprávnění od 25 do 75 000 korun, čtyři body a 18 až 36 měsíců zákaz řízení. Nutnost absolvovat novou řidičskou zkoušku a od prvního dubna povinnost absolvovat takzvaný terapeutický program. Stojí to nemálo času a nemálo peněz," zdůraznil dopravní expert.

Řidič koloběžky měl navíc i zákaz řízení, čímž si zadělal na další problémy. "V dané věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání," informovala policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. Elektrokoloběžkáři nyní hrozí až dvouleté vězení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.