Americký ministr zahraničí je v Česku. Blinken ocenil podporu Ukrajiny

[chooze:gallery;value:36050]

​Antony Blinken se ve čtvrtek v deset hodin sešel na vojenském letišti v pražských Kbelích s českou ministryní obrany Janou Černochovou (ODS). Šéf americké diplomacie ocenil českou podporu Ukrajiny, kterou označil za mimořádnou. Zmínil i českou iniciativu, díky které se podařilo sehnat miliony kusů munice.

Blinken zdůraznil i význam NATO. Aliance podle něj funguje jako nejmocnější prevence válek, díky které se snížil počet konfliktů. "Údělem NATO je kolektivní sebeobrana. Kolektivní sebeobrana znamená, že jsme v tom společně. Útok na jednoho je útok na všechny," řekl Blinken ve Kbelích.

Podle české ministryně obrany je podpora Ukrajiny zodpovědností celého světa. "Ukrajina bojuje statečně, aby agresora porazila. Ukrajina musí tuto válku vyhrát. I naše bezpečnost je v sázce. Proto Ukrajinu podporujeme tak, jak můžeme," prohlásila Černochová.

Blinkenovi poděkovala za podporu Spojených států. Blízkou spolupráci mezi zeměmi označila za klíčovou. "Díky podpoře Spojených států můžeme nejen pomáhat Ukrajině, ale zároveň modernizovat naši armádu," uvedla Černochová. Zmínila i finanční podporu ve výši více než 300 milionů dolarů (téměř sedm miliard korun).

"Česko má pro naše úsilí o pomoc Ukrajině zásadní význam. Poslalo 600 milionů dolarů (přes 13,7 miliardy korun) přímé vojenské pomoci, vycvičilo tisíce ukrajinských vojáků a přijalo více než 600 tisíc uprchlíků. Bylo skvělé vidět dnes jejich úsilí na vlastní oči," napsal Blinken na síti X.

Ve Kbelích si Blinken společně s Černochovou prohlédl ukázky vojenského vybavení, které Česká republika pošle na Ukrajinu.

[chooze:article;value:546905]

​Poté americký ministr zahraničí zamířil za svým českým protějškem Janem Lipavským (Piráti) do Černínského paláce. Ministři podepsali společné memorandum o spolupráci v boji proti dezinformacím. "Tímto vysíláme jasný signál, že takovéto vměšování do vnitřních záležitostí vnímáme jako hrozbu," pronesl Lipavský. Obě země mají s ruským vměšováním zkušenosti.

"Je skvělé opět vidět Antonyho Blinkena, tentokrát v Praze na zasedání NATO. Probrali jsme prohloubení našeho strategického partnerství v oblasti bezpečnosti, obrany a hospodářství. Také potvrzujeme naši neochvějnou podporu Ukrajině tak dlouho, jak to bude potřeba," uvedl Lipavský na X.

​Ve čtvrtek odpoledne se Blinken setká i s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě.

Americký ministr zahraničí Blinken do Prahy přiletěl už ve středu večer. Na síti X o tom informovala ambasáda Spojených států v Praze.

Do Prahy dorazí i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, kterému český prezident udělí ve čtvrtek odpoledne na Pražském hradě Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Do Prahy přijeli ministři zahraničí NATO. Bezpečnostní analytik Daniel Koštoval prozradil ve čtvrtek ve vysílání TN Live důvody:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.