Amnestie, nebo milost? Takhle se k pravomocem staví prezidentští kandidáti

Téměř všichni z potvrzených kandidátů se shodli na tom, že by pravomoc vyhlásit amnestii nevyužili. V případě udělení milosti to mnozí nevylučují. Podle některých by záleželo na řadě faktorů.

O možnosti amnestie neuvažuje poslanec Jaroslav Bašta (SPD). "Ta je dostatečně zdiskreditovaná hned dvěma předchozími prezidenty," má jasno. Udělit milost by se však nezdráhal. "Milosti bych uděloval z humanitárních důvodů, možná i za verbální trestné činy nebo v případech zjevné soudní zvůle," doplnil.

[chooze:article;value:480964]

Podobně se k těmto pravomocím staví i bývalý rektor Tomáš Zima. "O plošné amnestii neuvažuji. Prezidentská milost je zcela výjimečná prezidentská pravomoc. Rozhodující jsou mimořádná zdravotní, sociální či čistě lidská kritéria," myslí si.

K amnestii nevidí důvod ani nynější senátor Marek Hilšer (nez.), ta dle něj navíc není na rozdíl od milostí samostatnou pravomocí prezidenta. "Milosti jsou doplněk a nedílná součást trestní spravedlnosti a určitá pojistka systému v mimořádných situacích. Nedokážu si ale představit udělení milosti za úmyslný násilný trestný čin," řekl.

Pravomoci by zřejmě nevyužil ani generál ve výslužbě Petr Pavel. "V plošné amnestii opravdu nevidím žádný smysl. Pokud jde o individuální milosti z humanitárních či výjimečných důvodů, když například dojde k justičnímu omylu, tak to vnímám jako opodstatněné. Ale rozhodně ne jako nástroj, který staví prezidenta nad soudy," poznamenal s tím, že za vraždu by milost nikdy neudělil.

Podobný názor jako její protivníci má na amnestii i ekonomka Danuše Nerudová. "Nevidím žádný důvod pro plošnou amnestii. Milosti bych udělovala pouze z humanitárních důvodů, a to u méně závažných trestných činů," uvedla.

Každou milost by však řádně odůvodnila. "Veřejnosti bych představila své důvody, proč jsem rozhodla o udělení milosti. Nikdy bych nerozporovala rozsudek soudu a nepodrývala soudní moc v České republice," doplnila Nerudová.

Svůj plán má také předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "Co se týče milostí, posuzoval bych každý případ individuálně po poradě se svými odbornými poradci a ministerstvem spravedlnosti. K plošné amnestii nevidím důvod," sdělil. V tuto chvíli si však nedokáže představit, že by milost udělil v případě vraždy nebo jiných těžkých trestných činů.

Amnestii nezvažuje ani podnikatel Karel Diviš. "Amnestii ne. Milost bych udělil ve výjimečných případech, pokud by byla dodržena litera zákona, ale nikoli spravedlnost. Za vraždu bych ji neudělil," podotkl.

[chooze:article;value:481264]

Využít tyto pravomoci neplánuje šéf odborů Josef Středula. "Pokud taková situace ale nastane, bude fér posoudit, zda jsou žádosti adekvátní a teprve pak se k nim vyjadřovat. Tohoto institutu by mělo být využíváno velmi zřídka a ve velmi výjimečných případech, aby se udržela ta mimořádnost takovéhoto postupu," je přesvědčený.

Možnost vyhlášení amnestie jako jediný nevyloučil senátor Pavel Fischer (nez.), který uvedl, že by pravomocí využil. "Každá milost vyžaduje od hlavy státu exkluzivní pozornost, jinak milost nelze odpovědně udělit. Ale o tom komu nebo za jakých podmínek, nechci předem spekulovat," uzavřel s tím, že vraždu považuje za velmi těžký zločin.

Studenti mají jasno. Volby nanečisto ukázaly, koho chtějí mít na Hradě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.