Aplikace v telefonu o nás zjišťují všechno. Jedním trikem to zastavíte

Mobilní telefony se staly součástí našich životů a mnozí je prakticky nedávají z ruky. Využíváme je například ke komunikaci, práci, hraní her nebo sledování filmů. Každý člověk se už navíc setkal s tím, že aplikace vyžadovala přístup do zařízení a povolení ke sledování aktivit.

V případě, že člověk aplikaci sledování svolí, může o něm ve většině případů zjistit řadu věcí. Málokdo však ví, že data shromažďují také aplikace, které v mobilu sice máme, ale vůbec je nepoužíváme, upozornil portál Mirror.

[chooze:article;value:535234]

Experti z bezpečnostní firmy Kaspersky radí lidem aplikace smazat. "Pravděpodobně máte ve svém smartphonu aplikace, které jste více než rok nepoužili. Nebo možná dokonce takové, které jste vůbec nikdy neotevřeli. Zabírají paměť a mohou také spotřebovávat baterii," citoval portál LadBible odborníky.

"A co je nejdůležitější, mohou pokračovat ve shromažďování dat o vašem smartphonu, tedy o vás," doplnili experti. Ti proto lidem doporučují řídit se "pravidlem jednoho dne".

Každý den je dobré smazat jednu aplikaci, kterou vůbec nepoužíváme. Podle odborníků se zlepší efektivita telefonu, navíc se uvolní místo v úložišti. "Pomůže vám to mít přehled a řídit, jak jsou data využívána a zabránit jejich sběru," doplnili.

Může se však stát, že některé aplikace jsou v mobilu už předinstalované a nelze je zcela odstranit. V takovém případě lze dělat jediné. Uživatelé jim mohou zakázat, aby se nespouštěly na pozadí.

Cermat vydal aplikaci k přijímacím zkouškám. Více se dozvíte v následující reportáži (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.